Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Технологии
  3. Google далеч от целта за намаляване на вредните емисии: Заради ИИ те растат

Технологии

Google далеч от целта за намаляване на вредните емисии: Заради ИИ те растат

Google далеч от целта за намаляване на вредните емисии: Заради ИИ те растат - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Въпреки целта си да постигне нулеви нетни емисии, Google изхвърля повече парникови газове от преди, докато захранва центрове за данни, необходими за поддържане на изкуствения интелект, съобщи компанията.

Според годишния доклад за околната среда емисиите на Google, които променят климата, са се увеличили с 48% през последните пет години, което е в противоречие с изтъкваната цел за постигане на въглероден неутралитет в името на планетата.

Общите емисии на парникови газове през 2023 г. са с 13% по-високи от тези през предходната година, което се дължи основно на увеличеното потребление на енергия в центровете за данни и веригата за доставки, се посочва в доклада.

Увеличението се дължи на факта, че Google увеличава използването на чиста енергия, генерирана от слънцето и вятъра.

„Въпреки напредъка, който постигаме, сме изправени пред значителни предизвикателства, по които активно работим“, заявиха в доклада главният директор по устойчивостта Кейт Брандт и старши вицепрезидентът Бенедикт Гомес.

„С по-нататъшното интегриране на изкуствения интелект в нашите продукти намаляването на емисиите може да се окаже предизвикателство поради нарастващите енергийни нужди от по-голямата интензивност на изчисленията с изкуствен интелект, както и емисиите, свързани с очакваното увеличение на инвестициите ни в техническа инфраструктура.“

Google не е единствен, който се сблъсква с предизвикателството да захранва гладните за енергия центрове за данни на ИИ, като същевременно се опитва да ограничи създаването на парникови газове, променящи климата.

В неотдавнашния си доклад за устойчивост Microsoft заяви, че емисиите на парникови газове през миналата година са се увеличили с 29% спрямо 2020 г., тъй като продължава да "инвестира в инфраструктурата, необходима за развитието на новите технологии".

Microsoft и Google са лидери в надпреварата за изкуствен интелект, откакто OpenAI пусна ChatGPT в края на 2022 г.

ИИ е тема за съперниците в блокбъстър представянията на приходите тримесечие след тримесечие.

Междувременно Google и Microsoft са обещали да бъдат въглеродно неутрални до края на това десетилетие.

Microsoft има допълнителна цел - до 2050 г. да не отделя въглерод, т.е. да изхвърля от въздуха вредните за климата газове.

Amazon, също претендент за изкуствен интелект със своето подразделение за изчисления в облак AWS, заяви, че се стреми да бъде въглеродно неутрална до 2040 г.

„Устойчивото бъдеще изисква промяна на системно ниво, силни правителствени политики и нови технологии“, се казва в доклада на Google.

„Ние се ангажираме да си сътрудничим и да играем своята роля, на всяка крачка от пътя“, допълват от компанията.