Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Технологии
  3. Изненадващо: Intel спря разширяването на своята новострояща се фабрика в Израел

Технологии

Изненадващо: Intel спря разширяването на своята новострояща се фабрика в Израел

Изненадващо: Intel спря разширяването на своята новострояща се фабрика в Израел - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Intel спира разширяването на мащабен проект за новостроящата се фабрика в Израел, за което беше предвидено допълнителна  инвестиция от 15 млрд. долара в завод за чипове, предава АФП.

През декември гигантът в производството на чипове заяви, че ще разшири текущия план на стойност 10 млрд. долара в изграждащия се в момента завод в Кирят Гат, в южната част на страната.

От Intel не посочват конкретна причина за стопирането на следващия етап от проекта, но категорично не обвързват своето решение продължаващия конфликт в Газа.

„Израел продължава да бъде един от ключовите ни световни производствени и изследователски обекти и ние оставаме напълно ангажирани с региона“, се казва в изявление на компанията.

„Управлението на мащабни проекти, особено в нашата индустрия, често включва адаптиране към променящите се срокове“, допълват от Intel.

„Решенията се основават на бизнес условията, пазарната динамика и отговорното управление на капитала.“

Според годишния доклад на Intel Израел това е третата по големина страна, в която Intel оперира по размер на активите, след САЩ и Ирландия.

Гигантът в областта на полупроводниците присъства в Израел от петдесет години с откриването на изследователски център в Хайфа.

През 2010 г. Intel се превърна във водещ работодател в процъфтяващия технологичен сектор на Израел, според уебсайта на компанията.

През 2017 г. американската компания плати 15,3 млрд. долара, за да поеме контрола над израелското стартиращо предприятие Mobileye, което е специализирано в областта на асистирането и автономното шофиране.

Intel пласира част от капитала на Mobileye на Нюйоркската фондова борса през октомври 2022 г., но запазва контрола си върху компанията.

Етикети: Intel (11)