Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Технологии
  3. Китай забрани ползването на iPhone от държавните служители в страната

Технологии

Китай забрани ползването на iPhone от държавните служители в страната

Китай забрани ползването на iPhone от държавните служители в страната - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Разширяващите се ограничения на Пекин върху използването на iPhone от държавните служители предизвикаха безпокойство сред американските законодатели и разпалиха опасения, че американските технологични компании, които са силно зависими от Китай, могат да пострадат от нарастващото напрежение между страните.

Акциите на Apple спаднаха с повече от 3 % и това бе на път да отбележи най-лошия си двудневен спад от ноември насам след новината, че през последните седмици Пекин е казал на служителите в някои централни правителствени агенции да спрат да използват мобилните си телефони Apple на работа.

Няколко анализатори от Уолстрийт заявиха, че ограниченията показват, че дори компания с добри отношения с китайското правителство и голямо присъствие във втората по големина икономика в света не е имунизирана срещу нарастващото напрежение между двете държави.

Китайско-американските търкания се изостриха през последните години, тъй като Вашингтон се опитва да ограничи достъпа на Китай до ключови технологии, включително авангардни технологии за чипове, а Пекин се стреми да намали зависимостта си от американските технологии.

Доставчикът на Apple - Qualcomm - една от американските компании с най-голямо присъствие в Китай, се срина с близо 7% и поведе по загуби сред големите технологични фирми.

Законодателите и от двете най-големи американски партии изразяват загрижеността си относно рисковете за националната сигурност, за които се твърди, че се създават от китайските продукти, като оказват натиск върху администрацията на Байдън да стане още по-агресивна спрямо Пекин.

„Това е поведение като по учебник на Китайската комунистическа партия - да насърчава националните водещи фирми на КНР в областта на телекомуникациите и бавно да ограничава достъпа до пазара на западните компании“, казва Галахър, републиканец, пред CNN.

Американският сенатор Марк Уорнър, демократ и председател на сенатската комисия по разузнаването, също сподели подобни опасения и заяви, че „със забавянето на китайската икономика потенциално можем да очакваме по-агресивни стъпки срещу чуждестранните компании“.

Китай ограничи доставките на известни американски фирми, включително на самолетостроителя Boeing и на производителя на чипове за памет Micron.

Анкети