Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Технологии
  3. Neuralink преминава към втори тестови пациент: Мъск набира още кандидати за своите мозъчни импланти

Технологии

Neuralink преминава към втори тестови пациент: Мъск набира още кандидати за своите мозъчни импланти

Neuralink преминава към втори тестови пациент: Мъск набира още кандидати за своите мозъчни импланти - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Илон Мъск заяви, че неговият стартъп Neuralink преминава към втори тестови пациент, тъй като технологията му за свързване на човешкия мозък с компютърна технология се усъвършенства.

Мъск и членовете на екипа на Neuralink отговаряха на въпроси по време на специално събитие, излъчена в социалната медия X, като обсъждаха бъдещето на компанията по пътя към превръщането на мозъчните импланти в нещо обичайно.

„Едва сега преминаваме към втория пациент на Neuralink“, каза Мъск. „Но се надяваме, че ако нещата вървят добре, ще успеем да включим в програмата повече пациенти“.

През януари невротехнологичната компания на Мъск инсталира мозъчен имплант на Ноланд Арбо, интервенция, която Мъск обяви за успешна.

Припомняме, че преди осем години при инцидент с гмуркане Арбо е останал парализиран от раменете надолу.

След операцията с импланта той разказва, че играе шах и видеоиграта „Civilization“, както и че взема уроци по японски и френски език, като управлява курсора на компютърен екран със силата на мисълта си.

Първият пациент с имплантиран мозъчен чип от Neuralink вече играе онлайн шах и видео игри (ВИДЕО)

Технологията на Neuralink работи чрез устройство с размерите на монета от 5 цента, което се поставя в човешкия мозък от роботизирано хирургическо устройство.

По данни на компанията, която следи пациента специалните нишки, свързващи импланта с мозъка на Арбо, са били станали по-малко ефективни при улавянето на сигнали. След намесата на екипа те са били имплантирани по-дълбоко в мозъка му, като прецизността на интервенциите ще се увеличават, за да се постигне максимална ефективност.

Neuralink е отстранила проблем с мозъчния чип имплантиран на първия ѝ пациент

Според Мъск една от целите е да се увеличи честотната лента на връзката между мозъка и компютъра, което ще позволи повече данни да се пренасят по-бързо.

„Доста важно за симбиозата между човека и изкуствения интелект е просто да можем да комуникираме със скорост, която изкуственият интелект може да следва“, каза Мъск.

Мъск предвижда имплантите Neuralink в бъдеще да позволяват на пациентите да споделят концепции с други хора по телепатичен път, като се предвижда те да бъдат използване за решаването на редица здравословни проблеми, сред които и слепота, чрез инфрачервено или ултравиолетово зрение.

Нови технологии: Компанията на Мъск Neuralink е създала чип, който връща зрението

„Искаме да дадем на хората свръхспособности“, каза Мъск. „Ние не просто искаме да възстановим предишната функция на тялото, а да му дадем нова функционалност, много по-голяма от тази на нормален човек.“, допълни ексцентричният милиардер.

По думите на Мъск в момента компанията разработва технология, която да позволи в бъдеще бързото и лесно инсталиране на персонализирани импланти на хора, които искат различни „подобрения“.

„Това ще е нещо като „Cyberpunk“ или „Deus Ex“, ако играете тези игри“, допълни Мъск докато разказваше за идеята.