Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Технологии
  3. САЩ, Великобритания и Нова Зеландия обвиниха Китай в кибератаки, Пекин отрече

Технологии

САЩ, Великобритания и Нова Зеландия обвиниха Китай в кибератаки, Пекин отрече

САЩ, Великобритания и Нова Зеландия обвиниха Китай в кибератаки, Пекин отрече - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Съединените щати, Великобритания и Нова Зеландия обвиниха подкрепяни от Пекин кибергрупи, че стоят зад серия от атаки срещу законодатели и ключови демократични институции - твърдения, които предизвикаха гневни китайски опровержения.

В редки и подробни публични обвинения срещу Китай - Вашингтон, Лондон и Уелингтън описаха поредица от кибератаки през последното десетилетие или повече, което изглеждаше като съгласувано усилие да се потърси отговорност от Пекин.

Министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинения на седем китайски граждани за това, което според него е 14-годишна "плодотворна глобална хакерска операция", предназначена да подпомогне "целите на икономическия шпионаж и външното разузнаване" на Китай.

Заместник-главният прокурор Лиза Монако заяви, че кампанията е включвала изпращането на повече от 10 000 имейла, насочени към американски и чуждестранни предприятия, политици, кандидати за изборни длъжности и журналисти.

Вашингтон заяви, че зад атаките стои звено, наречено APT31, като го определи като "програма за кибершпионаж", управлявана от влиятелното китайско Министерство на държавната сигурност от централния град Ухан.

Хакерите са получили достъп до "имейл акаунти, акаунти за съхранение в облак и записи на телефонни разговори", заяви Министерството на правосъдието, като са следили някои акаунти в продължение на "години".

Часове по-късно Лондон съобщи, че в периода 2021-2022 г. същата група APT31 се е насочила към акаунти на британски законодатели, включително на много от тях, които критикуват политиките на Пекин.

Тъй като се очаква до няколко месеца във Великобритания да се проведат общи избори, заместник министър-председателят на Великобритания Оливър Даудън също направи шокиращо изявление, че "свързана с китайската държава структура" вероятно е "компрометирала" избирателната комисия на страната.

Той заяви, че и двете кампании срещу законодателите и Избирателната комисия, макар и да са били "реална и сериозна заплаха", в крайна сметка са били осуетени.

"Това няма да се отрази на начина, по който хората се регистрират, гласуват или по друг начин участват в демократичните процеси", каза Даудън.

Две физически лица и едно дружество, свързани с APT31, бяха засегнати от санкции на Обединеното кралство.

В паралелно съобщение Нова Зеландия заяви, че нейната Служба на парламентарните съветници, която изготвя и публикува закони, е била компрометирана приблизително през същия период.

Нова Зеландия, която обикновено е един от най-силните поддръжници на Китай на Запад, обвини за атаката китайската "държавно спонсорирана група" APT40.

Наскоро избраният дясноцентристки министър-председател Кристофър Лаксън призна, че е "голяма крачка" да обвини за кибератаката Китай, най-големия търговски партньор на страната му.

Министърът на външните работи на Нова Зеландия Уинстън Питърс заяви, че е инструктирал дипломатите да "разговарят днес с китайския посланик, да изложат нашата позиция и да изразят нашата загриженост".

"Този разговор вече се състоя", каза той.

През последните години западните държави са все по-склонни да разкриват злонамерени кибероперации и да сочат с пръст чужди правителства - най-вече Китай, Русия, Северна Корея и Иран.

Китай обаче реагира гневно на обвиненията, като посолствата му в Лондон, Уелингтън и Вашингтон издадоха денонсиращи документи.

"Раздухването от страна на Обединеното кралство на така наречените "китайски кибератаки" без основание и обявяването на санкции е откровена политическа манипулация и злонамерена клевета", заяви китайското посолство в Лондон.

Китай "никога не е насърчавал, подкрепял или покровителствал кибератаки", твърди посолството.

Подобно беше и посланието от Уелингтън, където китайското посолство обвини домакините си, че "напълно лаят по грешното дърво".

"Всъщност Китай е основна жертва на кибератаки", заявиха от посолството.

Както Русия, така и Китай са обвинявани, че използват изрядни и външни групи за извършване на кибератаки, което затруднява приписването на вината.

Депутатът от Консервативната партия Иън Дънкан Смит заяви, че Пекин трябва да бъде обявен за заплаха за страната.

Той беше един от няколкото британски депутати, санкционирани от Китай през 2021 г. заради критики към нарушенията на човешките права срещу уйгурското малцинство в Китай и в Хонконг.

Великобритания и Съединените щати разполагат със собствени обширни кибернетични операции, въпреки че рядко ги признават публично.

Двете държави, заедно с Нова Зеландия, Австралия и Канада, са част от мрежата за обмен на разузнавателна информация FiveEyes.

Анкети