Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Технологии
  3. След колективен иск: Google ще изтрие милиарди данни за сърфирането в мрежата

Технологии

След колективен иск: Google ще изтрие милиарди данни за сърфирането в мрежата

След колективен иск: Google ще изтрие милиарди данни за сърфирането в мрежата - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Google съобщи, че ще изтрие милиони записи на дейностите на потребителите по „инкогнито“ сърфиране в интернет като част от уреждането на колективен иск, в който се твърди, че е проследявала хора без тяхно знание, съобщи списание Тайм.

В делото, заведено през 2020 г., се твърди, че подразделението на Alphabet Inc. тайно е събирало данни от хора, които са използвали популярния му уеб браузър Chrome в частен режим на сърфиране "инкогнито". Въпреки че тази функция позволява на потребителите да изключат събирането на данни, когато използват браузъра Chrome, според иска други инструменти на Google, използвани от уебсайтовете, като например рекламна технология, така или иначе събират техните данни.

Google, която се съгласи да сключи споразумение през декември, ще изтрие „милиарди“ записи на данни, които отразяват частното сърфиране на хората, според подробностите, които бяха оповестени в жалба до федералния съд в Сан Франциско. Google също така заяви, че е направила няколко промени в своите оповестявания, за да изясни как се събират данните на хората, както и каква дейност е видима за уебсайтовете, когато потребителите сърфират в режим "инкогнито". Освен това компанията се съгласи през следващите 5 години да позволи на потребителите на режим „инкогнито“ да блокират бисквитките на трети страни.

„Радваме се да уредим този съдебен иск, който винаги сме смятали за неоснователен“, каза Хосе Кастанеда, говорител на Google.
„Никога не свързваме данни с потребителите, когато те използват режим инкогнито. Щастливи сме да изтрием стари технически данни, които никога не са били свързани с дадено лице и никога не са били използвани за каквато и да е форма на персонализация.“

Въпреки че ищците поискаха 5 млрд. долара обезщетение, споразумението не включва плащане от страна на Google. Вместо това лицата ще могат да търсят обезщетение, като подадат собствени жалби срещу Google в щатските съдилища на САЩ, според съдебните документи. Около 50 души вече са направили това, заявиха адвокатите на ищците.

Адвокатите на ищците, ръководени от адвокат Дейвид Бойс, нарекоха споразумението „новаторско“ и „историческа стъпка“ в задължаването на големите технологични компании да бъдат прозрачни пред потребителите за това как събират и използват техните данни. Съгласието на Google да изтрие със задна дата информацията за потребителите е значителна отстъпка, тъй като тя представлява гръбнака на доходоносния рекламен бизнес на компанията, който зависи от качеството на нейната търсачка. То идва и в момент, когато Google е в процес на множество регулаторни предизвикателства в САЩ и в чужбина, на фона на нарастващата загриженост за това как технологичните гиганти използват огромните количества данни, които събират от потребителите.

„Налице е постоянен наплив от жалби, съдебни дела и регулаторни действия, съсредоточени върху компании, които събират или споделят данни за клиентите по неочаквани начини“, казва Стефани Лиу, старши анализатор във Forrester.

„Нарастването на броя на колективните искове и жалбите, ориентирани към защитата на личните данни, показва, че потребителите са все по-наясно с поверителността и предприемат действия“, добави тя.

Според представители на потребителите в съдебния процес, сред които са адвокати от адвокатските кантори Boies Schiller Flexner и Morgan & Morgan, споразумението осигурява „значително облекчение“ за ищците.

Анкети