Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Технологии
  3. След шест месеца на МКС космическият кораб Crew Dragon се завърна на Земята

Технологии

След шест месеца на МКС космическият кораб Crew Dragon се завърна на Земята

След шест месеца на МКС космическият кораб Crew Dragon се завърна на Земята - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Пилотираният космически кораб Crew Dragon на SpaceX с екипажа на мисията Crew-6, който включва руския космонавт Андрей Федяев, се завърна на Земята след шестмесечен престой на Международната космическа станция (МКС). Полетът беше предаван на уебсайта на Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство на САЩ (НАСА).

Корабът се приводни в Атлантическия океан край бреговете на Флорида в 00:18 ч. местно време. Няколко минути преди това " Crew Dragon" навлезе в плътните слоеве на атмосферата, след което основните му парашути се освободиха на височина около 5,5 км. Завръщането на кораба и неговия екипаж на Земята отне около 17 часа.

Освен Федяев, екипажът на мисията Crew-6 включва астронавтите на НАСА Стивън Боуен и Уди Хобург, както и астронавта Султан Ал-Неяди от Обединените арабски емирства.

Crew Dragon с екипажа на мисията Crew-6 излетя към МКС на 2 март от космическия център Кейп Канаверал в Кейп Канаверал, Флорида, с помощта на ракета Falcon 9. На следващия ден той се скачи с възловия модул „Хармония“ на американския сегмент на станцията. Федяев стана вторият руски космонавт, който пътува до МКС с космическия кораб Crew Dragon в рамките на програмата за съвместни полети между Руската федерация и САЩ. През октомври 2022 г. рускинята Анна Кикина пристигна на станцията като част от екипажа на мисията Crew-5 и напусна МКС през март 2023 г.