Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Удължаването на удължения бюджет беше прието от ресорната парламентарна комисия

Парите

Удължаването на удължения бюджет беше прието от ресорната парламентарна комисия

Удължаването на удължения бюджет беше прието от ресорната парламентарна комисия - Tribune.bg
Снимка:
© НС

Предложението на МС за удължаването на сега действащия закон за държавния бюджет беше гласувано и прието от Бюджетната комисия към парламента.

Приетото предложение предвижда правото на достъп на Министерството на финансите до средствата от Фискалния резерв и Сребърния фонд.

Решението не е крайно, тъй като предстои то да бъде гласувано и в пленарна зала. Очаква се да има и второ четене на проекта, за да може депутатите да внесат своите предложения.

„По принцип средствата от Сребърния фонд няма да бъдат пипани, но трябва да се тегли заем. Ние в момента сме на дефицит от 1,2 млрд. лева или 0,6 от БВП. Дефицитът винаги се финансира със заеми, ако не се вземе решение за вдиганe на данъците“, коментира служебният финансов министър Росица Велкова.

Финансовият министър увери, че пари от Държавния фонд за гарантиране на пенсионната система няма да бъдат пипани и припомни, че в края на миналата година, когато за първи път удължиха действието на бюджета за 2022 г., депутатите забраниха на правителството да използва като оборотни пари средствата от ЕС и тези от Сребърния фонд.

„В момента размерът на фискалния резерв е 10 млрд. и 100 млн. лева. – от тях 2 млрд. лева са за касови разплащания, а 8 млрд. от Фискалния резерв са блокирани“, подчерта Велкова.

Част от депутатите отправиха упреци към служебното правителство и поискаха подробни разчети, които да бъдат изготвени от МФ, за да може да бъдат напраявени информирани предложения от тяхна страна между първо и второ четене.

Румен Гечев  депутат от „БСП за България" поиска Министерството на финансите да направи сметка, колко ще струва на България да тегли заем за покриване на бюджетния дефицит и колко, ако се използват пари от Сребърния фонд за покриване на дефицита.

„Не бих се съгласил да подлагаме на риск Сребърния фонд за някаква лихва от 2,5 на сто годишно", каза Румен Гечев

„В безпрецедента ситуация сме само и единствено поради нежеланието на служебното правителство да внесе закон за Бюджет 2023 навреме. Защо входирахте бюджет през април, а не в края на 2022 година?“, попита Венко Сабрутев от ПГ на ПП

„Бюджетът направен от Асен Василев е бил пълен боклук“, коментира Тошко Йорданов от ПГ на ИТН

От юли разходът ще започне да е много по-висок от сегашния, обяви пред депутатите служебният министър на финансите Росица Велкова.

Причината за това не е само необходимостта пенсиите да бъдат актуализирани, както е по закон, с 12 % от 1 юли, но и нуждата да се разплащат европейски проекти.

„Тази година е последната за последния програмен период и ако не бъдат изплатени 4.1 млрд. лв., те трябва да бъдат върнати от България в европейския бюджет. От тях 1.6 млрд. лв. са по общински проекти“.

„Отделно страната трябва да похарчи 1.3 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост, за да може да заяви следващи плащания. За целта освен изискване за определени реформи има и за разплащане на проекти“, обясни Велкова.

Анкети