Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Зам.-министър на енергетиката: Няма опасност България да остане без ток; част от исканията на протестиращите са изпълними

Енергетика

Зам.-министър на енергетиката: Няма опасност България да остане без ток; част от исканията на протестиращите са изпълними

Зам.-министър на енергетиката: Няма опасност България да остане без ток; част от исканията на протестиращите са изпълними - Tribune.bg
Снимка:
© кадър/Нова тв

„Няма опасност България да остане без ток и да се налага да внасяме на по-високи цени“, това коментира пред Нова тв зам.-министърът на енергетиката Красимир Ненов.

Относно исканията на енергетици и миньори той коментира, че част от тях са изпълними, но за други ще трябва да се търси компромис.

Протестиращите миньори и енергетици обявиха 6 искания, които отправят към правителството

„След 2020 г. е недопустимо да бъде въвеждан Механизъм за инсталации с по-висока интензивност на емисиите на въглероден диоксид, каквито са имено нашите електроцентрали. Електроенергийната система има нужда от поддържане определени характеристики. Именно съществуващите мощности на въглищните централи са в състояние да ги осигурят. В момента те предоставят такива услуги на електроенергийната система. Ако не са в състояние да ги предоставят, операторът ще трябва да търси алтернативни решения. По тази причина има разговор с електроенергийния системен оператор във връзка с това да се разработи механизъм, по който да бъдат осигурени тези услуги“, посочи Ненов.

„Идеята е на този етап да работят електроцентралите в моментите, когато пазарната цена го позволява. Тогава на пазарен принцип електроенергийният системен оператор да провежда търгове и на базата на конкуренти предложения от страна на участниците да купува най-изгодното така че да осигури надеждната работа на електроенергийната система“, допълни  зам.-енергийният министър.

В рамките на днешния ден ще стане ясно каква част от шестте искания на протестиращите от пет дни енергетици и миньори ще бъдат удовлетворени. Въпреки опитите за диалог от страна на правителството, работещите във въгледобивната промишленост отказваха поканите. Днес обаче протестиращите излъчиха контактна група, която ще участва в среща с властта в 11 часа, но при условие, че на разговорите присъстват и представители на всички парламентарни групи.

Анкети