Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Започна срещата на ОПЕК+: Обсъждат свиване на производството на петрол

Енергетика

Започна срещата на ОПЕК+: Обсъждат свиване на производството на петрол

Започна срещата на ОПЕК+: Обсъждат свиване на производството на петрол - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

ОПЕК и съюзниците ѝ започнаха двудневни срещи, които може да кулминират в по-нататъшни съкращения на производството с до 1 милион барела на ден, казаха източници от ОПЕК+ пред Ройтерс. Групата е изправена пред падащи цени на петрола и надвиснало насищане на доставките.

ОПЕК+, която обединява Организацията на страните износителки на петрол и съюзниците, водени от Русия, изпомпва около 40% от световния суров петрол, което означава, че нейните политически решения могат да окажат голямо влияние върху цените на петрола в световен мащаб.

Ако бъде одобрено, това ще доведе общия обем на намаленията до 4,66 милиона барела на ден, или около 4,5% от световното търсене.

„Тази цифра е предварителна, не е е обсъждано в детайли“, каза министърът на петрола на Ирак Хаян Абдел-Гани преди срещите, в отговор на въпрос за възможното съкращаване с 1 милион барела на ден.

Обикновено съкращенията на производството влизат в сила от следващия месец, след като са договорени, но министрите могат да договорят и по-късно изпълнение. Те биха могли също така да решат да задържат производството стабилно.

Западните нации обвиниха ОПЕК в манипулиране на цените на петрола и подкопаване на световната икономика чрез високи енергийни разходи. Западът също така обвини ОПЕК, че твърде много застава на страната на Русия въпреки западните санкции заради нахлуването на Москва в Украйна.

Саудитско-руските разногласия помрачават преговорите в ОПЕК+

В отговор вътрешни лица и наблюдатели от ОПЕК казаха, че печатането на пари от страна на Запада през последното десетилетие е довело до инфлация и е принудило страните производителки на петрол да действат, за да поддържат стойността на основния си износ.

На този фон Китай и Индия купиха голям дял от износа на руски петрол и отказаха да се присъединят към западните санкции срещу Русия.

Миналата седмица министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз каза, че инвеститорите, които залагат на спад на цената, трябва да „внимават“, което много наблюдатели на пазара тълкуват като предупреждение за допълнителни съкращения на доставките.

„Очакваме с нетърпение резолюция, която ще осигури устойчивост на баланса на търсенето и предлагането“, каза министърът на енергетиката на ОАЕ Сухаил Ал Мазруи преди срещите.

Международната агенция по енергетика очаква глобалното търсене на петрол да нарасне допълнително през втората половина на 2023 г., което потенциално ще повиши цените на петрола.

Анализаторите от JPMorgan обаче казаха, че ОПЕК не е действала достатъчно бързо, за да коригира предлагането към рекордно високи нива на производство в САЩ и по-висок от очакваното руски износ.

„Има просто твърде голямо предлагане“, обявиха анализаторите на JPMorgan, добавяйки, че допълнителните съкращения могат да достигнат около 1 милион барела на ден.

ОПЕК отказа достъп на журналисти от три големи финансови медии – Блумбърг, Ройтерс и Уолстрийт джърнъл.