Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Застраховане
  3. Бурята „Кириан“ ще струва на застрахователите в Белгия 100 млн.евро

Застраховане

Бурята „Кириан“ ще струва на застрахователите в Белгия 100 млн.евро

Бурята Кириан ще струва на застрахователите в Белгия 100 млн.евро - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Белгийските застрахователи са получили близо 47 000 искове след преминаването на бурята „Кириан“ на 2 ноември. От тях 44 000 са свързани със щети по сградите, а останалите за автомобили, пише националният ежедневник HLN като се позовава на справка от сайта spaargids.be, посочва в блога си българският журналист, живеещ в Белгия – Апостол Апостолов.

Последната голяма стихия, връхлетяла „сърцето на Европа“,  за последните пет години беше през февруари 2022 година. Това беше двойна буря в една и съща седмица, наречена Юнис и Франклин. Тогава застрахователите са обезщетили 208 213 клиенти. Става дума 200 045 сгради и 8 превозни средства. Общите разходи тогава са възлизали на половин милиард евро.

И докато Белгия все още се бори със стихията по крайбрежието и оценява щетите от „Кириан“ отвъд границата във Франция вече правят разчети за цените на застраховките през 2024 г.  Според оценки, публикувани от френската застрахователна федерация France Assureurs, бурите Ciarán и Domingos са причинили щети на стойност около 1,3 милиарда евро, което е една от най-големите финансови загуби за Франция, свързана с буря.

Бури и наводнения: Бедствията вероятно ще повишат цените на застраховките и във Франция

В момента един от големите въпроси, пред които са изправени френските домакинства и фирми, е дали тези екстремни метеорологични явления ще доведат до повишаване на цените на застраховките.

Гръцките застрахователи вадят близо 400 млн. евро за обезщетения след бурята Даниел

В момента рискът от повишаването на застрахователните ставки заради климатичните бедствия не е проблем само в Европа.

След Идалия: Не се очаква поскъпване на застрахователните полици във Флорида

Фермерите в Индия настояват за застрахователна полица и за кокосови култури

След горските пожари в Калифорния, редица застрахователи обявиха, че спират да приемат нови заявления, включително всички бизнес и лични линии за застраховка на имущество и злополука за целия щат.