Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Застраховане
  3. Бури и наводнения: Бедствията вероятно ще повишат цените на застраховките и във Франция

Застраховане

Бури и наводнения: Бедствията вероятно ще повишат цените на застраховките и във Франция

Бури и наводнения: Бедствията вероятно ще повишат цените на застраховките и във Франция - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Различните свързани с времето бедствия, които връхлетяха Франция през тази година, рисуват песимистичен пейзаж за цените на застраховките през 2024 г.

Според оценки, публикувани от френската застрахователна федерация France Assureurs, бурите Ciarán и Domingos са причинили щети на стойност около 1,3 милиарда евро, което е една от най-големите финансови загуби за Франция, свързана с буря.

В момента един от големите въпроси, пред които са изправени френските домакинства и фирми, е дали тези екстремни метеорологични явления ще доведат до повишаване на цените на застраховките.

Като експертите от двете консултантски фирми Facts & Figures и Addactis предвиждат, че средното увеличение за жилищните застраховки през 2024 г. ще варира между 6 до 7%, предават местните медии.

От Централната банка на Франция (Banque de France) в свое проучване на финансовите рискове от изменението на климата обобщават, че най-уязвимите френски региони могат да претърпят от двойно до петкратно увеличение на природните опасности.

Като поради тази причина застрахователните премии биха се повишили между 130% и 200% до 2060 г., за да покрият тези загуби. По отношение на застрахователните цени, това е увеличение между 2,8% и 3,7% годишно.

Френските министри на икономиката Бруно Льо Мер и на екологичния преход Кристоф Бешу още през май тази година обявиха създаването на работна група, която да проучи застраховаемостта на климатичните рискове.

В рамките на идния месец декември се очаква работната група да представи своите препоръки на двамата министри.

Тъй като разходите за компенсации могат да достигнат 70 милиарда евро през следващите три десетилетия, френското правителство иска „да гарантира устойчивостта на системата за компенсации при природни бедствия“, наричайки я „ключов инструмент за устойчивост“.

За да бъде максимално огрничен рискът, свързан с появата на незастраховани сектори във Франция застраховката е задължителна, както за наемателите, така и за съсобствениците.

Още повече, че презастраховането в страната се извършва в партньорство между държавата и компаниите, чрез фонд, който обаче от 2015 г. е на дефицит.

В момента рискът от повишаването на застрахователните ставки заради климатичните бедствия не е проблем само в Европа.

След горските пожари в Калифорния, редица застрахователи обявиха, че спират да приемат нови заявления, включително всички бизнес и лични линии за застраховка на имущество и злополука за целия щат.

Още една застрахователна компания в САЩ ограничи полиците за нови собственици в Калифорния

Хората в други щати, засегнати от климатични бедствия като Луизиана и Флорида, също се борят да си позволят полици, съобщава Washington Post, цитиран от Euronews.