Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Застраховане
  3. Каското в Нова Зеландия с рекорден ръст, все повече потребители се отказват от застраховки

Застраховане

Каското в Нова Зеландия с рекорден ръст, все повече потребители се отказват от застраховки

Каското в Нова Зеландия с рекорден ръст, все повече потребители се отказват от застраховки - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Премиите за автомобилни застраховки са скочили с 38% за две години, според проучване на Consumer Нова Зеландия. Организацията призовава потребителите да проучат различни компании на пазара, защото смяната може да помогне да се спестят стотици долари годишно.

Проучването на премиите за автомобилни застраховки е установило, че промяната на компаниите може да спести средно почти $700 на година за четиричленно семейство, предават медиите в страната .

Представителят на Consumer NZ Ребека Стайлс посочва, че увеличаването на разходите се свежда до множество фактори.

„Екстремните метеорологични явления, наводненията в Окланд, искове от това, както и циклонът Габриел и нарастващата инфлация, цената на ремонтите се покачва... всички те са фактори за нарастващите цени“, посочва Стайлс.

„Изследвахме четири сценария и четиричленно семейство, средната цена се е повишила най-много за тях, тя се е повишила с 38 процента от 2021 г. насам. За други сценарии, по-възрастен човек, тя се е повишила с 24 процента, за човек на средна възраст с 21 процента цент и след това за по-млад човек се е повишил с 30 процента от нашето проучване от 2021 г.“, каза тя.

Проучването също така е установило, че увеличението на плащанията означава, че все по-голям брой хора започват да се лишават от него, защото става твърде скъпо.

„Започваме да виждаме, че някои хора избират да не застраховат превозните си средства, така че през 2022 г., когато зададохме въпроса хората остават без застраховка, само 2 процента казаха, че са, но тази година се повишиха до 10 процента – така че е тревожно увеличение на хората, които остават без автомобилна застраховка“, каза Стайлс.

Типът кола, която човек кара, също ще повлияе на застрахователната премия и някои хора не знаят разликата между пълна застраховка и застраховка на трета страна, която може да е по-евтин вариант, но няма да покрие човек, ако претърпи катастрофа.

„Може би хората не осъзнават съвсем разликата между всеобхватна и трета страна и пожар и кражба на трета страна, която предлага малко повече защита от трета страна. Очевидно всеобхватната ви дава най-голямо покритие, но има и други опции, ако е изчерпателна застраховката става недостъпна."

Изпълнителният директор на Insurance Council Тим Графтън казва, че има „редица фактори“, които обясняват увеличенията на премиите за моторни превозни средства.

Той каза, че по-новите модели автомобили имат повече технологии в тях, което ги прави по-скъпи за ремонт.

„Рязкото увеличение на исковете за моторни превозни средства след големите наводнения по-рано тази година беше друг принос“, каза той.

Влиянието на лошото състояние на пътищата в Нова Зеландия върху превозните средства е друго, както и цената на инфлацията.

Графтън каза, че е имало и увеличение на броя на откраднатите коли поради набези.

Той прогнозира, че с разходите, които идват за застрахователите, е малко вероятно да се види намаление на премиите.

Анкети