Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Застраховане
  3. Гръцките застрахователи вадят близо 400 млн. евро за обезщетения след бурята „Даниел“

Застраховане

Гръцките застрахователи вадят близо 400 млн. евро за обезщетения след бурята „Даниел“

Гръцките застрахователи вадят близо 400 млн. евро за обезщетения след бурята Даниел - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Обезщетенията от гръцките застрахователни компании след опустошителния средиземноморски циклон „Даниел“, който удари Гърция в началото на септември, превишават 372 млн. евро, показват данни от Съюза на застрахователните компании в Гърция, цитирани от гръцката телевизия „Скай“.

Това е най-голямата сума от изплатени обезщетения при катастрофално събитие от 1993 г. насам, показва оценка за обезщетенията на гръцкия застрахователен пазар за щетите от стихията „Даниел“.

Според Съюза са регистрирани общо 7426 щети в размер на 372,05 млн. евро. От тях най-голяма сума обезщетения в размер на 364,2 млн. евро са за имуществени застраховки, които включват жилищни сгради, офис сгради, индустриални съоръжения и хотели.

Председателят на Съюза на застрахователните компании в Гърция Александрос Сарийоргиу заяви, че застрахователните компании са реагирали незабавно след голямата стихия. Процедурата по оценка на щетите вече е приключила, като значителна част от обезщетенията са вече изцяло изплатени, допълни той.

За 2023 г. оценката на обезщетенията на застрахователния пазар за горски пожари и екстремни метеорологични явления надхвърля общо 420 млн. евро, съобщи председателят и отбеляза, че данните, които се събират, показват увеличаване на честотата и тежестта на събитията с катастрофални последствия през последните години.

Средиземноморският циклон „Даниел“, който предизвика след себе си огромни материални и инфраструктурни щети, отне живота на 17 души в Гърция и остави стотици други без домове, храна и вода. През септември ЕС отпусна 2,2 млрд. евро на Гърция за справяне с бедствието.

Анкети