Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Застраховане
  3. Експерти предупреждават: Цените на жилищните застраховки в САЩ ще достигнат рекордно високо ниво тази година

Застраховане

Експерти предупреждават: Цените на жилищните застраховки в САЩ ще достигнат рекордно високо ниво тази година

Експерти предупреждават: Цените на жилищните застраховки в САЩ ще достигнат рекордно високо ниво тази година - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Очаква се цените на полиците за жилищното застраховане в САЩ да достигнат рекордно високо ниво тази година. Най-голямото увеличение ще се случи в щатите, предразположени към тежки метеорологични явления. Това се посочва в нов анализ на Insurify, предават Bloomberg и Insurance Journal.

Средната премия за застраховка на собствениците на жилища в САЩ се очаква да достигне 2522 долара до края на годината, до голяма степен причинена от засилващите се природни бедствия, нарастващите разходи за презастраховане и по-високите такси за ремонт на дома, според Insurify, базирана в Масачузетс платформа за сравняване на застраховки . Тази цифра би представлявала 6% увеличение спрямо средната премия в САЩ в края на 2023 г. и следва приблизително 20% увеличение през последните две години.

„Много американци са мотивирани да купят жилище, защото смятат, че жилищните им разходи ще останат фиксирани или стабилни в сравнение с наемането“, казва Каси Шийтс от Insurify, която е съавтор на анализа. „Но тази тенденция на значително увеличение на застрахователните ставки прави жилищните разходи по-непредвидими.“

Застраховането на жилища се превръща във възпламенителна точка в САЩ, тъй като щетите от гръмотевични бури нарастват, защото изменението на климата увеличава честотата и тежестта на природните бедствия. През 80-те години страната е преживявала около три бедствия годишно, причиняващи щети от най-малко 1 милиард долара всяко. През 2010 г. това се покачи до 13 на година, според Националната администрация за океаните и атмосферата. Миналата година САЩ претърпяха рекордните 28 метеорологични и климатични бедствия, всяко от които причини щети от най-малко 1 милиард долара.

„Възможно е зоните с най-висок риск да станат незастраховаеми“, казва Бетси Стела, вицепрезидент в Insurify. „Въпреки това, когато има търсене, обикновено се появява доставчик. Въпросът ще бъде на каква цена?”

За анализа на Insurify изследователите събраха котировки в реално време от платформата и ги комбинираха с данни за обобщени проценти от доставчик на данни от трета страна. След това те анализираха колко често и с колко застрахователите въведоха увеличения на лихвите през втората половина на 2023 г. и началото на 2024 г. и приложиха този модел към останалата част от тази година.

Insurify разглежда данни само за еднофамилни къщи с конструкция, които отговарят на списък от критерии относно вида на застраховката, лимитите на покритие и кредитния рейтинг на собствениците на жилища и историята на искове.

Най-високите премии се очакват за щатите, които имат и най-висок риск от природни бедствия. Там и автомобилните застраховки са на рекордно високи цени.

Цените на автомобилните застраховки във Флорида излизат извън контрол

След Идалия: Не се очаква поскъпване на застрахователните полици във Флорида

Собствениците на жилища във Флорида, които вече плащат най-високите ставки за жилищна застраховка в страната, се очаква да отбележат още 7% увеличение тази година - с което средната стойност за щата да достигне 11 759 долара, повече от четири пъти над средната за страната.

Анкети