Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Застраховане
  3. С около 50% нарастват ставките за имуществени застраховки за бедствия

Застраховане

С около 50% нарастват ставките за имуществени застраховки за бедствия

С около 50% нарастват ставките за имуществени застраховки за бедствия - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Лошото време е един от най-големите рискове на застрахователния пазар. Той оказва пряко влияние на пазара на презастраховането на имуществени застраховки срещу бедствия, тъй като честотата и тежестта на метеорологичните събития като бури, бури, наводнения и наводнения са се увеличили многократно напоследък, отчитат експерти в бранша.

За четвърта поредна година застрахователните загуби от природни бедствия надхвърлят 100 млрд. долара

Според данните презастрахователните ставки за имуществени застраховки от бедствия са се повишили с 20-22% от 15 декември 2023 г.

Последната ревизия от 1 април 2023 г., показва, че ставките са се повишили с 25%, което доведе до кумулативен скок до 50% в рамките на 9 месеца.

„Тарифите за презастраховане на имуществени застраховки за бедствия се увеличиха значително поради нарастването на екстремните метеорологични явления. Независимо дали става въпрос за наводнения, бури или горски пожари, тези опасности се случват по-често и причиняват по-големи щети. Естествено, с по-високи вероятности и увеличени щети, процентите на презастраховане се повишиха, което повлия на ставките на застрахователния пазар в световен мащаб“, обясни Санджай Кедиа, главен изпълнителен директор на Marsh McLennan India (MMC) и президент и главен изпълнителен директор на Marsh India Insurance Brokers пред BusinessToday.

Анкети