Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Застраховане
  3. Екстремното време в Дубай може да доведе до застрахователни загуби за около $850 млн.

Застраховане

Екстремното време в Дубай може да доведе до застрахователни загуби за около $850 млн.

Екстремното време в Дубай може да доведе до застрахователни загуби за около $850 млн. - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Екстремното време в Дубай може да доведе до застрахователни загуби до 850 милиона щатски долара за възстановяване на инфраструктура, пътища, сгради, превозни средства и обществени съоръжения, изчисляват експерти от презастрахователния сектор.  

Ураганните ветрове и проливните дъждове, които предизвикаха наводнения в страната е една от причините потребителите все повече да търсят услугите на климатичните застраховки. Поради тази причина експертите очакват цените на този тип полици да се повишат.

Освен това резките климатични промени безспорно ще окажат влияние и върху туристическата индустрия.

Порои в пустинята

В периода между 14 и 17 април наводненията буквално блокираха Дубай. Летището на града, второто по натовареност в света, беше затворено, стотици полети бяха отменени, а хора и коли останаха в капан на стихията.

Emirates пренасочи десетки полети и отмени близо 400 през следващите три дни.

„Знаем, че нашият отговор далеч не е перфектен“, каза главният изпълнителен директор на Emirates Тим Кларк в изявление.

Според някои първоначални доклади една от причините за екстремните дъждове и наводненията се корени в технология, финансирана от Обединените арабски емирства, наречена „засяване на облаци“. Методът използва малки струи натриеви смеси, които се впръскват в дъждовните облаци, за да разширят капчиците и така да се предизвика по обилен дъжд.

Други експерти обаче са на мнение, че т.нар. засяване на облаци има нищожно влияние и няма потенциал да създаде проливни дъждове като тези, което се изляха върху Дубай. Според специалистите безспорна причина е глобалното изменение на климата, като подобни бедствия със сигурност ще се повторят.

Екстремно време в световен мащаб

Въпреки шокиращия характер на събитието в Дубай, то всъщност не е безпрецедентно. През 2022 г. внезапни наводнения унищожиха домове и инфраструктура в ОАЕ, принуждавайки повече от 3800 души да се евакуират. World Weather Attribution установи, че 85% от ОАЕ живеят в застрашени от наводнения райони.

Други въздействия на глобалното затопляне, като повишаване на температурите, също създават постоянни финансови и оперативни задължения за туристическите компании.

Припомняме, че през 2023 г. горски пожар, продължил шест дни, принуди 25 000 туристи да се евакуират от остров Родос. EasyJet и TUI изпълняваха полети за репатриране, а Гърция пусна „безплатни“ почивки за онези, които тогава се наложи да прекъснат ваканцията си.

Обезщетение: Туристите, евакуирани заради пожарите на о. Родос ще получат безплатни почивки

Според туроператори все по-горещите летни дни в Европа правят почти невъзможно планирането на по-специфични туристически пътувания, каквито например са колоездачните ваканции в Южна Европа.

Някои туроператорски агнции в Италия и Испания вече се опитват да преместят активните си пътувания към северни дестинации като Скандинавия.

От друга страна в държавите с развит зимен туризъм се явяват все повече затруднения, тъй като ски сезоните стават значително по-кратки, а на някои места тотално изчезват. Миграцията на дивите животни също се променя, което също вероятно ще промени туристическата карта на света.

Анкети