Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Застраховане
  3. Отварят кандидатстването за съфинансиране на застраховки за селскостопанска продукция

Застраховане

Отварят кандидатстването за съфинансиране на застраховки за селскостопанска продукция

Отварят кандидатстването за съфинансиране на застраховки за селскостопанска продукция - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

От 25 март Държавн фонд „Земеделие“ стартира кандидатстването по Помощта за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на селскостопанска продукция в сектор растениевъдство. Бюджетът за тази година е 3 млн. лв., като заявленията ще се приемат в периода 25 март - 31 юли.

ДФЗ отпуска 3,5 млн. лева за съфинансиране на застраховки на селскостопанска продукция
 

От ДФЗ напомнят, че помощта се предоставя под формата на заплащане на част от застрахователни премии  на земеделски стопани, производители на зърнени, маслодайни, етерично-маслени и медицински култури, овощни и зеленчукови култури и тютюн при застраховане на първична селскостопанска продукция.

ДФЗ: Застрахователните компании могат да сключат споразумение с Фонда за съфинансиране на застрахователни премии за селскостопанска продукция

Размерът на подпомагане на хектар за култури, отглеждани на открито е до 420 лв. на хектар (при овощни, зеленчукови, етерично-маслени и медицински култури и тютюн), а размерът на подпомагане на хектар при оранжерии е до 1 260 лв. на хектар.

При зърнени и маслодайни култури подпомагането е до 54 лв. на хектар. Земеделските стопани, отглеждащи зърнени и маслодайни култури, се подпомагат за първите 600 хектара от площите си. Разликите над тези параметри се поемат от земеделския стопанин.

Освен да кандидатстват в упоментатия срок, желаещите да се възползват от съфинансирането трябва да представят застрахователните полици в отдели „ПСМП” на ОД на ДФЗ в срок до 30 август 2024 г.

До петък земеделските стопани предоставят застрахователните си полици в областните дирекции

До 20 работни дни след представяне на застрахователните полици в ДФЗ е срокът за сключване на договорите между земеделските стопани и Фонда с изключение на случаите по т. 8.3. от указанията за прилагане на държавната помощ при спазени условия за допустимост на подпомагането, уточняват от ДФЗ на своя уебсайт.

А срокът за изплащане на средставата е до 10 работни дни след сключване на договора между земеделския стопанин и ДФЗ.

Анкети