Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Застраховане
  3. В САЩ разследват стабилността на подкрепяния от държавата застраховател Citizens Property Insurance

Застраховане

В САЩ разследват стабилността на подкрепяния от държавата застраховател Citizens Property Insurance

В САЩ разследват стабилността на подкрепяния от държавата застраховател Citizens Property Insurance - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Бюджетната комисия на Сената на САЩ започва разследване дали подкрепяната от държавата компания за застраховане на жилища и имущество във Флорида има достатъчно пари в банката, за да устои на бъдещи бедствия, тъй като учените предупреждават, че затоплянето на океаните и покачването на морското равнище правят бурите по-разрушителни.

Citizens Property Insurance Corporation съществува като така наречения застраховател от последна инстанция - ако собствениците не могат да убедят частна застрахователна компания да покрие имуществото им, Citizens се намесва. Тя застрахова около 1,3 милиона притежатели на полици в щата.

Но тъй като бреговете изчезват и бурите стават все по-опасни, рискът за много от имотите, които Citizens застрахова, се увеличава, което оказва силен финансов натиск върху подкрепяната от държавата компания, което може да доведе до поскъпване на премиите.

Държавните застрахователи от последна инстанция в САЩ първоначално бяха замислени като временно средство за потребителите, като се гарантира, че покритието им няма да бъде прекъснато. Но по-специално във Флорида броят на хората, станали клиенти на Citizens Property Insurance се увеличиха драстично, тъй като в момента масово частните застрахователи бягат от щата или фалират, защото щатът е особено уязвим на природни бедствия.

Това се усилва от факта, че притежателите на полици на Citizens имат някои от най-рисковите имоти в щата, сред които имоти на брега или такива, които са били наводнени многократно.

Още една застрахователна компания в САЩ ограничи полиците за нови собственици в Калифорния

Флорида обаче не е единствният щат с подобни проблеми не е сама. Редица големи частни застрахователи или се оттеглиха, или спряха да пишат нови полици в застрашената от горски пожари Калифорния. Премиите също бяха увеличени за потребителите на калифорнийския застраховател от последна инстанция – известен като FAIR Plan.

Анкети