Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Застраховане
  3. В Саудитска Арабия създават независим регулатор за застрахователния сектор

Застраховане

В Саудитска Арабия създават независим регулатор за застрахователния сектор

В Саудитска Арабия създават независим регулатор за застрахователния сектор - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Застрахователният сектор на Саудитска Арабия се подготвя за голяма промяна, пишат световните медии.

В Кралството предстои да заработи Insurance Authority - нов регулаторен орган, за който от кабинета се надяват, че ще промени „правилата на играта“, за да помогне за разширяване на пазара на местно миво.

Според най-новите данни от SAMA (Паричния орган на Саудитска Арабия), цитирани от Оxfordbusiness, през 2018 г. осемте най-добри застрахователи в Кралството са отговорни за 73,4% от GWP (брутната записана премия), оставяйки 26,6% за останалите 25 компании.

През август саудитският кабинет, председателстван от престолонаследника принц Мохамед бин Салман, одобри създаването на нов единен и независим регулатор за застрахователния сектор - Insurance Authority (IA).

Министърът на финансите Мохамед Ал-Джадан описа новата мярка като ключова и необходима в развитието на саудитския финансов сектор — основен компонент от дневния ред на Кралството. Според правителството новата IA ще засили ролята на застрахователния сектор в Кралството, което на свой ред ще расте и ще подобри пазара за саудитски, регионални и глобални фирми, опериращи в Кралството.

„Решението на кабинета да създаде Саудитски застрахователен орган подчертава ангажимента на Кралството да изгради и развие застрахователен сектор от световна класа – такъв, който се отличава с установени най-добри практики и международни стандарти“, каза Адел Ал-Ейса, медиен говорител на застрахователните компании в Саудитска Арабия пред Arab News.

„Стартирането на подобен регулатор бележи последната стъпка, предприета от Кралството за регулиране, надзор, контрол, подкрепа и подобряване на саудитския застрахователен сектор и повишаване на неговата ефективност.“

Новото дружество ще започне да функционира 90 дни след решението на кабинета, което, въпреки че все още не е обявено или публикувано, властите очакват да стане скоро.

Анкети