Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Застраховане
  3. Веселин Ангелов, АБЗ: Много малко хора от Южното Черноморие имат застраховка

Застраховане

Веселин Ангелов, АБЗ: Много малко хора от Южното Черноморие имат застраховка

Веселин Ангелов, АБЗ: Много малко хора от Южното Черноморие имат застраховка - Tribune.bg
Снимка:

Много малко са хората от Южното Черноморие, които са застраховани, заяви пред БНР Веселин Ангелов - член на УС на Асоциацията на българските застрахователи.

„Общо за страната се движат в рамките на 5-6% - цялото имущество да е застраховано. Със сигурност голям дял се дължи на големите градове и на местата, където ипотечното кредитиране е по-развито, което на практика означава, че в тези райони застрахованите имущества са доста малко, а виждате какъв е размерът на щетите, които може да предизвика едно наводнение“, посочи той.

По думите му при ипотечното кредитиране се застрахова само недвижимият имот, рядко се застрахова и движимото имущество, защото то не служи за ипотека в банката. От друга страна най-често потребителите избират продукта по цена, каза Ангелов. Той отбеляза обаче, че ниската цена крие своите рискове. Най-често „наводнението“ е включено във всички застраховки, посочи той и апелира при сключване на застраховка да се гледа какво е покрито и какво не.

За завлечените от наводнението в Царево каравани, кемпери и автомобили, Ангелов изтъкна, че по „Гражданска отговорност“ няма да се получи обезщетение. За това е необходимо да има „Каско“.

По думите му голям процент от големите хотели са застраховани. Рискът от липса на застраховка е при малките хотели или при къщите, които отдават стаи под наем. Тогава те трябва да се обърнат към помощ от държавата.

Веселин Ангелов не очаква да има съществена корекция на цените на застраховките. Те ще останат на едни доста прилични нива спрямо други държави в ЕС и около нас, смята той.