Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Големите компании в търсене на нови локации - ще отстъпи ли Китай позицията си на „световна фабрика“?

Анализи

Големите компании в търсене на нови локации - ще отстъпи ли Китай позицията си на „световна фабрика“?

Тази тенденция създава отлични условия за Индия и Виетнам

Големите компании в търсене на нови локации - ще отстъпи ли Китай позицията си на световна фабрика? - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Представители на десетки големи американски компании посетиха неотдавна Виетнам.

Няколко дни по-рано Мексико разстла червения килим пред чуждестранни предприемачи от Китай, а малко преди това Foxconn, тайванският подизпълнител на Apple, се споразумя да инвестира в индийския щат Телангана за създаването на 100 000 работни места.

Тези три примера имат нещо общо помежду си - трескавото търсене на нови локации за изнасяне на производството извън пределите на Китай.

През последните 25 години Китай беше „фабриката на света“ или страната, в която бяха произведени стоките, от които останалата част на света имаше нужда, пише „Франс ентер“.

Онлайн платформата Alibaba на милиардера Джак Ма се основава на един прост принцип: ако си предприемач и искаш да произвеждаш чорапи или компютри на ниска цена, то намираш решение в джунглата на китайските фабрики в южната част на страната. Този механизъм все още действа, но инвеститорите вече се отдръпват крачка назад, предава БТА.

Битката на разходите

Китай все още е „световна фабрика“ в много области, като през 2021 година е осъществявал 31% от световното промишлено производство. И числата са колосални.

Данните от миналата година обаче свидетелстват за една по-различна тенденция: чуждестранните инвестиции в Китай са се понижили с 40 на сто през 2022 година. Разбира се, не бива да се забравя, че става дума за година, която все още беше белязана от COVID-19, но това не променя факта, че има голяма вероятност Китай да не види отново притока на инвестиции от последните две десетилетия.

Причините за подобно развитие са много:

  • Нарасналите производствени разходи в Китай. По данни на скорошно проучване почасовото заплащане в Китай е нараснало рязко и е тройно или четворно по-високо, отколкото във Виетнам, Малайзия или Индия. Както е известно, мултинационалните компании предпочитат този, който предлага най-добрата оферта, а, в усилията си за развитие, Китай губи битката за разходите.

Нови хоризонти за Индия и Виетнам

  • Втората причина за този феномен на изтегляне на производството има геополитически характер. „Студената война“ между САЩ и Китай оказа осезаем ефект върху компаниите.
  • Затягането на китайската вътрешна политика най-вече с прекомерните ограничения за постигане на целта за нулев COVID или осъзнаването на политическия риск от руската инвазия в Украйна.

Тази тенденция създава отлични условия за Индия, Виетнам и всички страни, които могат да бъдат алтернатива на Китай и са във фаза на бърз растеж. В случая на Виетнам режимът не е нито по-малко комунистически, нито по-зачитащ свободите от този в Пекин, но поне поддържа дистанция от Китай и култивира добри отношения с Вашингтон, според френското издание.

Както вече се случи по време на Студената война между Запада и СССР, Ханой е много по-толерантен към съюзниците, отколкото към противниците. Виетнамският комунизъм или обезпокоителният инудистки национализъм на индийския премиер Нарендра Моди не пречат обаче да се прави бизнес с благословията на САЩ. Това е колкото цинично, толкова и класическо поведение. При всички случаи ставаме свидетели на развитие в процеса на глобализация, което при сегашните темпове ще бъде съвсем различно след няколко години, обобщава „Франс ентер“.

Анкети