Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Икономисти: Забраната за внос от Украйна е вредна и за производителите, и за потребителите

Анализи

Икономисти: Забраната за внос от Украйна е вредна и за производителите, и за потребителите

Икономисти: Забраната за внос от Украйна е вредна и за производителите, и за потребителите - Tribune.bg
Снимка:
© Кадър/Нова Нюз

„Проблемът идва от това, че някой е решил да налага забрана, с която да създаде очаквания у производителите, че реколтата им ще бъде продадена на определена от самите тях цена. А всъщност цената се определя на конкурентен пазарен принцип. Въвеждайки протекционизъм, правим земеделците зависими. Има риск да претърпят сериозни финансови щети“, обясни в ефира на Нова Нюз икономистът Михаил Кръстев.

„Има едно основно благо за производителите - да имат осигурен пазар. Ако няма външни въздействия върху пазара, можеш да си правиш, каквото си искаш. Протестът е колкото обясним, толкова и странен. Имаше уверение, че цените не се увеличават, когато останат сами на пазара, но от друга страна водещото в инфлацията са цените на храните и в ресторантите. Как има уверение, че цените не се увеличават, а именно тези на хранителните стоки дърпат инфлацията нагоре?", попита от своя страна икономистът от БАН Гарабед Минасян.

„Пет човека и половина са склонни да блокират цялата държава, защото нещо не им изнася. А какво е то - че има чужд производител, който предлага своята стока на пазара. За потребителя това е добре - той иска да види всякакъв вид стоки и да е този, който ще си избере“, коментира още Минасян.

Анкети