Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Немането на нови служетели в САЩ се повишава, но и безработицата расте (ОБОБЩЕНИЕ)

Анализи

Немането на нови служетели в САЩ се повишава, но и безработицата расте (ОБОБЩЕНИЕ)

Немането на нови служетели в САЩ се повишава, но и безработицата расте (ОБОБЩЕНИЕ) - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Според правителствени данни, ръстът на заетостта в САЩ е надхвърлил прогнозите през май, но безработицата също се е повишила, което подчертава устойчивостта на пазара на труда. Това се случва докато политиците се стремят към постепенно охлаждане на икономиката.

Най-голямата икономика в света създаде 272 000 работни места през миналия месец, което е повече от ревизираните 165 000 през април, съобщава Министерството на труда.

Това е значително повече от увеличението от 185 000, което анализаторите прогнозираха според Briefing.com.

Междувременно нивото на безработица се покачи от 3,9% на 4,0%, съобщиха от министерството. Средното почасово заплащане се е повишило с 0,4% на месечна база и с 4,1% спрямо предходната година.Силният пазар на труда позволи на потребителите да продължат да харчат дори в условията на повишени лихвени проценти - това даде тласък на американската икономика, предаде АФП.

Тъй като домакинствата изчерпват спестяванията си, а заемите стават по-скъпи за физическите лица и предприятията, ситуацията може да се промени. Политиците от Фед следят за признаци на охлаждане на икономиката и анализаторите очакват да предприемат действия, ако забавянето на растежа настъпи по-рано от очакваното.

Следващото заседание на Фед ще се проведе във вторник и сряда.