Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Пеканов: Ще получим едва половината пари от втория транш по ПВУ, а може да загубим и всички средства

Анализи

Пеканов: Ще получим едва половината пари от втория транш по ПВУ, а може да загубим и всички средства

Пеканов: Ще получим едва половината пари от втория транш по ПВУ, а може да загубим и всички средства - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС/АРХИВ

България се е отказала да се бори за реформите и инвестициите по Плана за възстановяване и развитие (ПВУ).

Това заяви пред БНР икономистът и бивш служебен вицепремиер по еврофондовете Атанас Пеканов.

„При правителството „Денков“ имаше мнозинство в парламента, за да се гласуват законите, свързани с Плана, но не се направи това. Ще разберем, че е сериозна грешка това. Сега - със ситуационни мнозинства - не съм сигурен, че могат да минат законите“, коментира Пеканов.

Той подчерта, че неусвояването на средствата по ПВУ няма да поставят под риск изпълнението на Бюджета, но това не е хубаво, а лошо:

„Според мен ще получим половината пари по втория транш. ЕК ще ни каже, че получаваме половината пари и започва да тече едно време, в което, ако не изпълниш всичко останало, губиш всички пари и не можеш да получиш нищо повече до 2026 г. Това ще се случи скоро, според мен. Много финансови министри премахват капиталови разходи заради това. Това е много лошо“, допълни икономистът.

По думите му, ако не вземем средствата по ПВУ ще има дългосрочни последствия, защото ще изпуснем важни инвестиции, които ще ни направят по-силни:

„Всички казват, че понеже икономически нещата се движат добре и всички казват, че тези пари не са необходими на България. Това е огромна стратегическа грешка. Огромен автогол ще е да загубим 8 милиарда евро, защото не искаме да приемем реформи, които ще ни помогнат“. 

Пеканов коментира, че България не стои добре сред страните в ЕС заради политическата нестабилност и липсата на редовно правителство:

„Има в момента преговори за следващи еврокомисари, а не виждам ние да участваме в тях пълноценно, защото Народното събрание е раздробено, а служебният премиер няма тежест, защото такива бяха конституционните промени, тежестта е в парламента, а в него няма общи позиции за нищо“.

Атанас Пеканов е на мнение, че в Зелената сделка има непопулярни мерки и вероятно те ще бъдат ревизирани, но подчерта, че не очаква тя да бъде напълно отхвърлена:

„Урсула фон дер Лайен в момента е кандидат за втори мандат председател на ЕК, а в сърцето на първия ѝ беше Зелената сделка. За преизбирането ѝ ще са необходими и гласовете на „Зелените“.