Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Автомобили
  3. Porsche изтегля хиляди модели Taycan заради дефектни батерии

Автомобили

Porsche изтегля хиляди модели Taycan заради дефектни батерии

Porsche изтегля хиляди модели Taycan заради дефектни батерии - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Германският производител на спортни автомобили Porsche изтегля няколко хиляди бройки от електрическия си модел Taycan поради дефектни батерии.

Дефектни клетки в някои батерии могат да предизвикат късо съединение, обясни говорител на компанията.

Първоначално беше установено, че около 858 автомобила Taycan са изложени на риск. Те бяха изтеглени през януари, но след допълнителни проверки компанията установи, че е възможно да бъдат засегнати и други автомобили.

Porsche обяви, че 2936 от спортните автомобили с четири врати са показали „аномалии“, което изисква смяна на модулите на 600-килограмовите им батерии.

Други 4 522 броя Taycan не са били проверени и трябва да бъдат закарани в сервизи за проверка.

Наскоро Renault, Ford и General Motors трябваше да изтеглят свои модели поради дефектни батерии.

Клетките за батериите на Taycan се произвеждат от корейската компания LG, а самите батерии се сглобяват в Германия, преди да бъдат поставени в автомобилите в завода на Porsche в Цуфенхаузен.

Taycan беше пуснат на пазара през 2019 г. Компанията продаде над 40 000 бройки през 2023 г. - с 16,7% повече от предходната година.

Първият електрически модел на Porsche е от ключово значение за германската марка. Тя очаква 80% от продажбите ѝ да бъдат електрически автомобили до 2030 г., докато постепенно "електрифицира" останалата част от гамата си - от малкия SUV Macan тази година до спортния 718 през 2025 г.

Анкети