Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Банки
  3. Президентът на Швейцария упрекна ръководството на Credit Suisse

Банки

Президентът на Швейцария упрекна ръководството на Credit Suisse

Водещите ръководители на банката не са успели да се поучат от финансовата криза преди 15 години, категоричен е швейцарският държавен глава Ален Берсе

Президентът на Швейцария упрекна ръководството на Credit Suisse - Tribune.bg
Снимка:
© Twitter

Ръководството на швейцарския кредитор Credit Suisse, който наскоро бе закупен от местния му конкурент UBS, благодарение на помощта на правителството, е отговорно за загубата на доверие в банката. Това заяви швейцарският държавен глава Ален Берсе по време на откриването на тридневната специална сесия на швейцарския парламент, посветена на финансовите въпроси, предаде ДПА.

Водещите ръководители на банката не са успели да се поучат от финансовата криза преди 15 години, каза още президентът, цитиран от Радио Франс интернасионал (RFI), след което обаче защити сделката за поглъщането на Credit Suisse, обяснявайки, че ако банковия гигант бе оставен да се срине, това „евентуално би породило международна финансова криза с опустошителни последици за Швейцария“.

Швейцарският банков гигант UBS придоби миналия месец Credit Suisse за 3 милиарда швейцарски франка (3,3 милиарда долара), като част от спешна спасителна сделка, която беше подкрепена от Швейцарската национална банка с ликвидна помощ от 100 милиарда франка.

Поглъщането на втората по големина банка в Швейцария последва свързаните с нея скандали, критики за лошо управление на риска и изтичане на капитали в размер на стотици милиарди. Това беше най-значимото банково сливане в Европа след финансовата криза през 2008 г.

Общата сума на баланса на UBS след поглъщането е почти 1,6 трилиона швейцарски франка, или два пъти повече от целият брутен вътрешен продукт на Швейцария. Това поставя банката на 20-о място сред най-големите финансови институции в света.

Междувременно горната камара на швейцарския парламент (т. нар. Кантонален съвет) одобри ретроспективно 109 милиарда швейцарски франка, осигурени под формата на финансови гаранции, които бяха част от спасителната за Credit Suisse сделка, съобщи Ройтерс.

Министърът на финансите на алпийската страна Карин Келер-Зутер пък коментира, че Швейцария трябва да поеме определени рискове, ако иска да остане световен финансов център. Ликвидността вече тече обратно към банката, добави тя по време на парламентарните дебати, предава БТА.

Анкети