Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Борси
  3. Котировките на петрола продължават да се повишават

Борси

Котировките на петрола продължават да се повишават

Котировките на петрола продължават да се повишават - Tribune.bg
Снимка:
© Mike/Pixabay

Котировките на петрола се повишиха в азиатската търговия днес, тъй като запасите от суров петрол в САЩ намаляха. Американските рафинерии увеличиха темповете си на преработка, а запасите от бензин спаднаха, сигнализирайки за по-голямо търсене, информира Ройтерс.

Фючърсите на сорта Брент от Северно море, който е референтен за Европа, нараснаха с 35 цента или 0,4 на сто до 85,43 долара за барел.

Американският лек суров петрол поскъпна с 36 цента или 0,5 на сто до 82,47 долара за барел.

Запасите от суров петрол в САЩ намаляха с 3,4 милиона барела, до 445,1 милиона барела през седмицата, приключила на 5 юли. Анализатори анкетирани от Ройтерс очакваха далеч по-скромен спад - с 1,3 милиона барела.

Американските запаси от бензин са надолу с 2 милиона барела до 229,7 милиона барела.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) съобщи в своя месечен доклад, публикуван вчера, че се придържа към прогнозата си за относително силен растеж на глобалното търсене на петрол през 2024 и 2025 година.  Устойчивият икономически растеж и въздушният транспорт ще подкрепят използването на горива през летните месеци, смятат от ОПЕК.

Растежът на цените на петрола обаче беше ограничен, тъй като прекъсванията на доставките на рафинериите и офшорните производствени съоръжения заради урагана "Берил" бяха минимални. Природната стихия връхлетя в понеделник Тексас с ветрове, които достигаха скорост от близо 129 километра в час, предава БТА.