Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Борси
  3. Петролът достигна 10-месечен връх

Борси

Петролът достигна 10-месечен връх

Петролът достигна 10-месечен връх - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Цените на петрола се покачиха в днешната търговия и останаха на 10-месечния връх, достигнат в късната вчерашна сесия, предаде Ройтерс. Пазарите остават под натиск поради продължаващите доброволни съкращения на добивите от страна на някои членки на ОПЕК+ като Саудитска Арабия и Русия, към което се добавиха и опасения за доставките от Либия, след като заради опустошителните наводнения четири петролни терминала бяха затворени.

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, добавиха 17 цента или 0,2 на сто до 92,23 долара за барел.

Американският лек суров петрол поскъпна с 21 цента или 0,2 на сто до 89,05 долара за барел.

И двата сорта се покачиха с 2 на сто във вторник, достигайки най-високите си ценови нива от ноември 2022 г.

"Прогнозата на ОПЕК за ръст на търсенето на суров петрол и предвиждането на американската Агенция за енергийна информация, че глобалните запаси ще намаляват подсили усещането на пазарите, че доставките ще стават все по-трудни", каза Сатору Йошида, анализатор в "Ракутен секюритис" (Rakuten Securities). "Поскъпването обаче едва ли ще продължи, тъй като опасенията около по-слабото търсене в Китай дърпат пазара надолу".

Вчера ОПЕК потвърди прогнозите си за 2023 г. и 2024 г. за ръст на търсенето на суров петрол, тъй ката големите икономики се справят добре въпреки продължаващите проблеми с високата инфлация и геополитическите напрежения, предава БТА.

Руският добив тази година спада с 1,5 на сто до 10,54 милиона барела дневно, пише в. "Известия", като се позована на думи на министъра на енергетиката Николай Шулгинов.

Според Международната агенция по енергия глобалните запаси през втората половина на годината се очаква да спаднат с около половин милиона барела, което ще повиши цената на черното злато, а сортът Брент през последното тримесечие на годината ще се търгува за около 93 долара за барел.

Анкети