Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Борси
  3. Цените на петрола отново тръгнаха надолу

Борси

Цените на петрола отново тръгнаха надолу

Цените на петрола отново тръгнаха надолу - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Цените на петрола спадат днес за втора поредна търговска сесия под натиска на опасенията за отлив на глобалното търсене, но на седмична база бележат ръст за втора седмица поради очаквания за трайно намаляване на доставките, предаде Ройтерс.

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, загубиха 33 цента или 0,4 на сто до 89,59 долара за барел.

Американският лек суров петрол спадна също с 33 цента или 0,4 на сто до 86,54 долара за барел.

И двата сорта достигнаха по-рано тази седмица 10-месечни върхове под натиска на опасенията за недостиг на петрол, след като Саудитска Арабия и Русия удължиха до края на годината доброволните ограничения в добивите и износа си. Поскъпването им за седмицата е около 1 процент.

„Инвеститорите опитват да реализират печалби след ръста на цените по-рано през седмицата“, казва Тацуфуми Окоши, старши икономист в Nomura Securities.

„Пазарът се върти около новините за „затегнатите“ доставки и ще му трябва ясен знак за ръст на търсенето, най-вече в Китай, за да поеме нагоре“.

Китайският износ и внос през август намалява с повече от очакваното, сочат обявени вчера данни, но същевременно вносът на петрол расте с 30,9 на сто, като рафинериите трупат запаси, за да реализират печалби при последвалия износ на горива.

Американските резерви от суров петрол падат за четвърта поредна седмица, като през август намалението им възлиза на около 6 на сто, или 6,3 милиона барела, сочат данни на министерството на енергетиката на САЩ, предава БТА.