Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Технологии
  3. ЕК одобри 1,2 млрд. евро държавна помощ за облачни изчисления

Технологии

ЕК одобри 1,2 млрд. евро държавна помощ за облачни изчисления

ЕК одобри 1,2 млрд. евро държавна помощ за облачни изчисления - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Европейската комисия одобри във вторник до 1,2 млрд. евро държавна помощ за европейски проект за облачни изчисления, за да се опита да засили участието на бизнеса от ЕС в една област, доминирана от американски компании, предава Ройтерс,

Проектът, наречен IPCEI Next Generation Cloud Infrastructure and Services (IPCEI CIS), беше подкрепен от седем държави от Европейския съюз - Франция, Германия, Унгария, Италия, Холандия, Полша и Испания.

Тези страни ще осигурят до 1,2 млрд. евро публично финансиране, което, от своя страна, се очаква да отключи 1,4 млрд. евро частни инвестиции, очакват в Европейската комисия.

Дидие Рейнерс, еврокомисарят, отговарящ за политиките за конкуренция, коментира, че първоначално проектът ще създаде около 1000 преки и непреки работни места за учени, занимаващи се с данни, или за специалисти в сферата на изкуствения интелект. На по-късен етап се очакват още 5000 работни места.

„Нашата оценка показа също, че проектите са наистина иновативни, за да се гарантира, че публичните пари се използват така, че да направим икономиката ни иновативна и ефективна“, допълва той.

Ако проектът е толкова успешен, че генерира допълнителни приходи, компаниите ще трябва да върнат част от помощта.

Първите резултати се очакват около края на 2027 г.

IPCEI инициативите на Европейския съюз имат за цел да обединят научните изследвания, финансите и бизнеса, за да стимулират икономическия растеж и конкурентоспособността на блока, да стимулират неговия зелен и цифров преход.

От 2018 г. ЕК е одобрила шест IPCEI инициативи за батерии, водород и микроелектроника и комуникационни технологии.

Европейският проект за облачни технологии включва 19 компании, включително френските компании Atos и Orange, германските Deutsche Telekom и SAP, италианската Telecom Italia и испанската Telefonica Espana.

Анкети