Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. ЕК: Няма процедура срещу България заради „Лукойл“

Енергетика

ЕК: Няма процедура срещу България заради „Лукойл“

ЕК: Няма процедура срещу България заради Лукойл - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Няма процедура срещу България за износ на продукти, произведени от „Лукойл“ с руски петрол, обявиха от Европейската комисия.

„Не, няма процедура в ход. Както стана ясно още вчера, ние сме в редовен контакт за изпълнението на санкциите с всички държави членки, включително и с България“. Това коментира след въпрос на bTV Даниел Фери, говорител на ЕК.

Politico: ЕК разследва България заради схемата на Лукойл и износа на руски петролни продукти

Комисията е гарант за европейското право. Ако една държава членка не спазва европейското право, има наказателни процедури. Това е принципен отговор, но за момента няма в ход процедура за България. Оставаме в постоянен контакт с всички държави членки, за да гарантираме пълно изпълнение на санкциите”, добави той.

Изявлението е след разследване на неправителствената организация Global Witness, Центъра за изследване на демокрацията в България и Центъра за изследване на енергията и чистия въздух, в което се посочва, че „Лукойл“ заобикаля санкциите и въпреки забраната изнася петролни продукти. 1 млрд. евро са внесени в бюджета на Кремъл под формата на данъци, което е достатъчно за издръжката на групата „Вагнер“ за една година, се допълва в разследването.

Анализ: Лукойл Нефтохим Бургас заобикаля ембаргото на ЕС за руски петролни продукти

Изданието Politico съобщи, че Ек е започнала разследва България заради предполагаемата схема на „Лукойл“. 

„На България ѝ бе разрешено да внася руски суров петрол по море миналата година, след като изтъкна, че доставките са необходими за нейната енергийна сигурност“, пише още медията.

Анкети