Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Saudi Aramco обяви нетна печалба от над 27 млрд. долара за първото тримесечие

Енергетика

Saudi Aramco обяви нетна печалба от над 27 млрд. долара за първото тримесечие

Saudi Aramco обяви нетна печалба от над 27 млрд. долара за първото тримесечие - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Петролният гигант Saudi Aramco обяви нетна печалба за първото тримесечие в размер на 27,27 млрд. долара, предаде АФП.

Числото е с 14,5% по-малко в сравнение с миналата година, тъй като кралството от Персийския залив продължи да ограничава производството.

Нетната печалба възлиза на 102,27 млрд. риала (27,27 млрд. долара), което е по-малко от 119,54 млрд. риала (31,88 млрд. долара) за същото тримесечие на 2023 г., съобщиха от Aramco. Понижението е главно в резултат на по-малкия обем продаден суров петрол.

Най-големият износител на суров петрол в света понастоящем произвежда около 9 млн. барела дневно, което е доста под капацитета му от 12 млн. бр. дневно.

Поредицата от съкращения на производството датират от октомври 2022 г., когато блокът на производителите на петрол ОПЕК+, който Рияд ръководи съвместно с Москва, обяви, че ще намали добива с два милиона барела дневно, за да повиши цените.

В допълнение към това съкращение през април 2023 г. Саудитска Арабия и няколко други членове на ОПЕК+ се договориха да намалят доброволно производството с повече от един милион барела дневно. След срещата на ОПЕК+ през юни 2023 г. Рияд обяви още едно намаление с един милион барела дневно.

През март Министерството на енергетиката заяви, че последното съкращение, което влезе в сила през юли 2023 г., ще бъде удължено до второто тримесечие на тази година, след което „тези допълнителни обеми на съкращение ще бъдат върнати постепенно, в зависимост от пазарните условия“.

Aramco е перлата на саудитската икономика, а фактическият владетел, престолонаследникът принц Мохамед бин Салман, зависи от приходите от петрола, за да финансира амбициозна програма за икономически и социални реформи, известна като „Визия 2030“, която има за цел да подготви страната му за проспериращо бъдеще след края на петролния период.

През декември 2019 г. Aramco продаде 1,7% от акциите си на саудитската фондова борса, генерирайки 29,4 млрд. долара в най-голямото първично публично предлагане в света.

През март Саудитска Арабия обяви, че прехвърля допълнителни 8% от акциите на Aramco на държавния инвестиционен фонд - Public Investment Fund, който заедно с дъщерните си дружества сега контролира 16 на сто от фирмата.

Анкети