Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Христов за скъпия газ в „Чирен“: Проблемът е сериозен - ще работим с енергийните асоциации за разрешаването му

Енергетика

Христов за скъпия газ в „Чирен“: Проблемът е сериозен - ще работим с енергийните асоциации за разрешаването му

Превръщането на страната ни в енергиен хъб ни носи директни приходи и статут на важен политически партньор в международен план, коментира енергийният министър

Христов за скъпия газ в Чирен: Проблемът е сериозен - ще работим с енергийните асоциации за разрешаването му - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

„Все още е скъп газа в „Чирен“. Работим по предложение в рамките на Европейската директива за компенсиране на разликата между цената на газа и пазара в момента. Очакваме до седмица-две да приключим с анализа. Ще поканим другата седмица газовите асоциации, за да изготвим една работеща схема, проблемът е сериозен“. Това заяви служебният енергиен министър Росен Христов пред журналисти, докато инспектираше дейностите по изграждането на междусистемната газова връзка между България-Сърбия.

Енергийният министър проверява изграждането на интерконектора със Сърбия

„С европейската директива България има ангажимент да запълни газохранилището по определен график и да направим компенсация, защото се очакваше да има разлика в цената на газа в процеса по нагнетяването му и по време на неговото използване. Идеята е да се компенсира до нивото на пазара –тоест газа, който извадим от там да не повлияе на крайния потребител“, заяви Христов.

„Това, че превръщаме страната в енергиен хъб ни носи директни приходи от различни комисионни и такси, ние се превръщаме и във важен стратегически партньор на международната политическа сцена“, коментира още енергийният министър.

Владимир Малинов, изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“, подчерта, че количествата, които ще останат в Чирен ще помогнат да имаме 90% запълняемост на газохранилището.

„Този газ в следващия отоплителен период ще можем да го добиваме на една конкурентна пазарна цена. В момента „Чирен“ е пълен на 77%. Ако ги запазим, в кратък период ще можем да изпълним и това той да бъде на 90% запълнен“, каза още Малинов.

Относно изпълнението на интерконектора със Сърбия, министър Христов отбеляза, че проектът напредва по график, дори има леко изпреварване.

„Абсолютно сигурни сме, че ще бъде завършен навреме от българска страна, както и в рамките на бюджета“, добави още той.

Христов информира, че в момента с осем европейски страни се прави мащабен анализ на газовия пазар в Югоизточна и Централна Европа. Целта - другите държави да диверсифицират доставките си на газ, както е направила България. Страната ни има готовност за изграждане на допълнителна компресорна станция на интерконектора, за да се увеличи капацитетът му до 3,2 млрд. куб. метра.

Анкети