Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Имоти
  3. Експерти от НСНИ: Имотният пазар ще бъде зависим от членството ни в еврозоната и Шенген

Имоти

Експерти от НСНИ: Имотният пазар ще бъде зависим от членството ни в еврозоната и Шенген

Експерти от НСНИ: Имотният пазар ще бъде зависим от членството ни в еврозоната и Шенген - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Спадът на продажбите на имоти в големите градове няма да доведе до сътресения на пазара. Това прогнозира новоизбраният председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“ Александър Бочев пред Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му, догодина ни очаква сравнително спокоен жилищен пазар в София, без тенденции за покачване или намаление на цените. През тази година има известен спад в броя сделки с имоти спрямо 2022 г., но това беше очаквано предвид пиковите стойности след пандемията, смята Бочев. Той е категоричен, че спадът на продажбите в големите градове няма да доведе до сътресения на пазара.

„Имотният пазар ще бъде много зависим от очакваното ни членство в еврозоната и Шенген, както и от политиката на банките по отношение на лихвените проценти по ипотечни кредити. Засега драстични увеличения на лихвите не се очакват“, заяви експертът.

По данни на БНБ средният лихвен процент за новоотпуснатите жилищни кредити в левове през септември т.г. е 2,61% спрямо 2,57% през август и спрямо 2,47% през септември 2022 г. А по данни на ЕЦБ средната лихва за новите ипотеки в страните от еврозоната е 3,88% към август т.г. спрямо 2,20% през август 2022 г. и 1,32% през декември 2021 г.

Вече бившият председател на националното сдружение Добромир Ганев заяви, че е много трудно да се направи точна прогноза за развитието на имотния пазар, предвид динамичната геополитическа среда.

„Очакваме спад на инфлацията догодина, което е добра новина. За мен също е важно дали ще влезем в еврозоната през 2025 г. Ако това се се случи, дори съм на мнение, че жилищният пазар може да промени посоката си след първото тримесечие на 2025 г. и цените отново да тръгнат нагоре“, допълни той.