Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Имоти
  3. Fitch Ratings: Глобалните цени на жилищата ще растат и през 2024 година

Имоти

Fitch Ratings: Глобалните цени на жилищата ще растат и през 2024 година

Fitch Ratings: Глобалните цени на жилищата ще растат и през 2024 година - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Цените на жилищата ще продължат да растат през 2024 г. в повечето страни, макар и по-бавни темпове от тазгодишните. Това посочват от Fitch Ratings в най-новата си прогноза за пазара.

Според рейтинговата агенция в Мексико, Колумбия, Бразилия, Австралия, Канада и Холандия вероятно ще отбележат най-силен ръст, докато цените ще бъдат предимно стабилни в Обединеното кралство, а ще паднат в Китай, Франция и Япония.

От Fitch посочват, че ограниченото предлагане ще поддържа цените. Продажбите намаляват поради недостатъчното ново строителство и тъй като собствениците на жилища с ниски ипотеки с фиксиран лихвен процент избират да забавят преместването. Високите наеми в някои райони ще ограничат способността на бъдещите купувачи на жилища да спестяват за първоначална вноска, допълват те.

Лихвените проценти по ипотечните кредити ще останат високи през 2024 г. и 2025 г., което ще натежи върху търсенето и ще обезсърчи продажбите, особено когато много собственици на жилища все още се възползват от много по-ниски фиксирани лихвени проценти, а кредитополучателите също може да се затруднят да изпълнят критериите на кредиторите за поемане на нови ипотеки. Търсенето може да се засили в няколко страни, тъй като инфлацията намалява, особено в райони с по-ниско съотношение цена/доход на жилище, обясняват експертите.

В прогнозата се, посочва още, че въпреки че лихвените проценти по ипотечните кредити остават високи, просрочените плащания ще се увеличат незначително или ще останат стабилни през 2024 г., с някои възможни спадове през 2025 г. Според анализа това до голяма степен се дължи на устойчивите пазари на труда, буферите за спестявания и стимулите да останете с нисколихвени ипотеки в дългосрочен, фиксиран -рейтингови пазари. Значителният собствен капитал на кредитополучателя, дължащ се на поскъпването на жилищата и желанието на кредиторите да предложат модификации или търпимост, ще поддържа ниски неизпълнения във всички страни.

Всяка година рискът от климата става все по-осезаем, допълват от Fitch. В някои случаи ефектите върху жилищния пазар са временни, но променящите се правителствени стимули и нарастващите застрахователни разходи в някои страни може да повлияят на стойността на жилищата с течение на времето.

Анкети