Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Имоти
  3. Пети пореден месец на поскъпване на имотите в Обединеното кралство, жилищата в Лондон остават най-скъпи

Имоти

Пети пореден месец на поскъпване на имотите в Обединеното кралство, жилищата в Лондон остават най-скъпи

Пети пореден месец на поскъпване на имотите в Обединеното кралство, жилищата в Лондон остават най-скъпи - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Цените на имотите в Обединеното кралство се повишават за пети пореден месец. В момента средната стойност за жилище е £291 699.

Според данните на Halifax ръстът е с около £1000 на база януари и с £4,894 спрямо това време на годината през 2023 г.

Източна Англия е единственият регион, в който цените на жилищата падат на годишна база. Средната цената там е £329 927 – спадът е с £2795.

Лондон остава най-скъпото място за закупуване на имот, като средната цена на къщата е £536 996.

Оказва се, че Северна Ирландия е най-силно представящата се част от Обединеното кралство – цените на жилищата там са се увеличили с 5% на годишна база до средно £195 956.

Прогноза: Цените на жилищата в Ирландия ще продължат възхода си и през 2024 г.

Въпреки че цифрите предполагат сравнително стабилно начало на 2024 г., низходящата тенденция на лихвените проценти по ипотечните кредити изглежда избледнява, като няколко кредитори увеличиха сделките през последните седмици.

„Дори при нарастващи заплати и спад на инфлацията, набирането на депозит и предоставянето на значителна ипотека остава предизвикателство, така че остава възможността да има забавяне на жилищния пазар тази година“, коментира Ким Кинерд, директор на Halifax.

Други ипотечни експерти изразиха същите опасения, като някои предупредителни повишения на лихвените проценти създадоха усещане за несигурност сред купувачите.

Стивън Пъркинс, управляващ директор на базираната в Норич Yellow Brick Mortgages, посочи, че в момента на пазара се усеща колебание, а следващите данни за инфлацията могат да се окажат ключов фактор.

„Възможно е да има забавяне тази година, но също така намаляването на основния лихвен процент може да доведе до значително ускоряване на нещата“, посочи той пред Newspage.

„Много са важни следващите данни за инфлацията. С последните увеличения на ипотечните лихви и цените на жилищата леко се покачват, нерешителността може да се окаже скъпа за някои купувачи.“

Очаква се данните за инфлацията на Обединеното кралство да бъдат обявени на 20 март, посочва Sky news.

Анкети