Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Имоти
  3. Ръст на цените на имотите в Хърватия, брокери прогнозират, че пикът е приключил

Имоти

Ръст на цените на имотите в Хърватия, брокери прогнозират, че пикът е приключил

Ръст на цените на имотите в Хърватия, брокери прогнозират, че пикът е приключил - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Цените на недвижимите имоти в Хърватия се покачиха с около 14% през първото тримесечие на тази година в сравнение със същия период на миналата година и с около 73,6% в сравнение със същия период на 2015 г., според държавната статистика, публикувана в сряда, която противоречи на обещанията за рязък спад в цените, пише EURACTIV.

Цените на недвижимите имоти в Хърватия продължиха да растат тази година, като значително се увеличиха след влизането на Хърватия в безвизовата Шенгенска зона и еврозоната.

Докато цените на бизнес имотите продължават да растат експоненциално, покачването на цените на жилищните имоти се е увеличило значително по-малко с 2%, според данни на Централното статистическо бюро (DZS), публикувани в сряда.

Въпреки все още съществуващите разлики в цените между Загреб, Адриатика и други части на страната, увеличението на цените на жилищните имоти се натрупва с течение на времето, като данните на DZS сочат 73,6% увеличение между първото тримесечие на 2015 г. и същия период тази година.

Тази злощастна тенденция, видима и в други части на Европа, вероятно е накарала Европейската централна банка (ЕЦБ) да обещае рязък спад в цените на жилищните имоти за Хърватия и други членове на еврозоната – клуб, към който Хърватия се присъедини в началото на годината.

Докато наличните данни показват, че този кораб е отплавал, експертите по недвижими имоти предупредиха, че периодът на растеж на цените на недвижимите имоти в Хърватия е приключил.

„Експанзията на цените на недвижимите имоти очевидно приключи. В края на тази или началото на следващата година може да се очаква корекция на цените на имотите, особено при употребяваните имоти. Сривът на цените и пазара обаче няма да се случи“, каза пред EURACTIV вицепрезидентът на Асоциацията за бизнес с недвижими имоти.

Въпреки това данните също така показват, че растежът на недвижимите имоти в Хърватия се е забавил, докато в Загреб на практика е спрял, предупреди Вуйович.

„На пазара вече имаме голяма разлика между очакванията на купувачите и очакванията на продавачите на имоти. Цените, които искат продавачите са високи, а купувачите по принцип вече не са склонни да ги плащат. Много от тях също очакват по-нататъшно развитие на ситуацията на пазара на недвижими имоти, особено след предупреждението на ЕЦБ“, каза Вуйович.

Той посочва още, че има нарастваща разлика между продажните цени, заявени от продавачите и тези, които в крайна сметка плащат купувачите, като отбелязва, че разликата варира от 5 до 20% в зависимост от района, в който се продават имотите.

Въпреки това продажната цена на жилищен квадратен метър остава висока, особено в Загреб – с цени, вариращи от около 3000 евро за нови сгради до около 2600 евро за употребявани апартаменти.

На Адриатическо море, от друга страна, цените варират от една част на крайбрежието до друга.

В района на Дубровник, например, търсените цени за жилища сега са около 3700 евро на квадратен метър, докато цените в Истрия са около 3000 евро.

 

Анкети