Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Имоти
  3. С близо 10% са се увеличили продажбите на съществуващи жилища в САЩ

Имоти

С близо 10% са се увеличили продажбите на съществуващи жилища в САЩ

Средните цени скачат с 5,7% на годишна база през февруари

С близо 10% са се увеличили продажбите на съществуващи жилища в САЩ - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Продажбите на вече съществуващи жилища в САЩ са продължили да растат и през февруари, след като през януари отбелязаха петмесечен максимум. Продажбите са скочили с 9,5 на сто през февруари спрямо януари - до 4,38 милиона единици, което е най-големият им брой от март 2023 г. Това показват най-новите сезонно коригирани данни на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти (NAR).

Прогноза: С 13% ще се увеличат продажбите на съществуващи жилища в САЩ през 2024 г.

Отнесено към същия месец на миналата година обаче през февруари т.г. продажбите на съществуващи жилищни единици в САЩ са намалели с 3,3 на сто.

Продажбите са нараснали най-много по Западното крайбрежие на САЩ - с 19,4 на сто, както и в южните щати - с 16,4 на сто.

„Допълнителното предлагане на жилища помага да се задоволи търсенето на пазара“, каза Лорънс Юн, главен икономист на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти.

„Търсенето на жилища отбелязва стабилен ръст поради нарастването на населението и работните места“, добави той.

По-високото търсене продължава да тласка средната цена на обитавано жилищата нагоре - с 5,7 на сто спрямо същия месец на предходната година. Така средната цена на жилищен имот старо строителство достига до 384 500 долара през февруари. 20 на сто от жилищата са се продали на цена над каталожната заради силното търсене.

Американците, закупуващи си жилище за първи път, обаче са били по-малко. Те са представлявали едва 26 на сто от всички купувачите през февруари, което е спад спрямо дял от 28 на сто през януари. Хората, купуващи за първи път жилище, обикновено са представлявали около 40 на сто от сделките в предишни години, се посочва още в данните.

Анкети