Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. 99% от хляба у нас се прави от фуражна пшеница, премиум сортовете ни се продават навън

Мрежата

99% от хляба у нас се прави от фуражна пшеница, премиум сортовете ни се продават навън

99% от хляба у нас се прави от фуражна пшеница, премиум сортовете ни се продават навън - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

От фейсбук профила на Еньо Зяпков, бивш медиен съветник в Министерство на земеделието и храните:

„Моите 50 стотинки по темата на седмицата. Пътувам през една китайска провинция. Колата лети по безупречна магистрала, а от двете ни страни зелки. До където погледът ти стига масиви със зеле. Местните обясняват, че в тази северна провинция не вирее друго. Пшеницата, царевицата, овеса, ечемика, слънчогледа, субпродуктите им - всичко е внос. До мен седи най-големият производител на зехтин в Албания. Говорим си за добавената стойност в земеделието. За това, че богатите държави садят цветя и зеленчуци, а изкупуват от бедните зърно и плодове. Бедните държави продават 99% от премиум пшеницата си на богатите, а сами ядат фуражна. За това и 99% от хляба и баничките в България се правят от фуражна пшеница, а скъпите премиум сортове се продават в Испания, Гърция, Швеция, Германия. Просто добивите от фуражната са стотици килограми по-големи от премиум сортовете. А и субсидиите се дават на декар, а не на произведен продукт, хеле пък качествен. Богатите държави, освен че ядат 99% от най-добрата българска пшеница, преработват фуражната и ни я пласират под формата на бисквити, пасти и фуражи. Производителите са доволни - пазарът изкупува всичко и има печалба, отделно националните доплащания, отделно европейските фондове. Земеделието на България днес е лицето на провала на десетки правителства и министри. Земеделие без добавена стойност, експортно ориентирано и обслужващо чуждите държави. Един от тези, които ще излиза да протестира днес, обработва 4% от цялата българска земя. Хубав ден.“

Анкети