Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Икономист: Инфлацията у нас върви към маастрихтския критерий, еврозоната през 2025 г. е възможна

Мрежата

Икономист: Инфлацията у нас върви към маастрихтския критерий, еврозоната през 2025 г. е възможна

Икономист: Инфлацията у нас върви към маастрихтския критерий, еврозоната през 2025 г. е възможна - Tribune.bg
Снимка:
© НСИ

От фейсбук профила на икономиста Юлиан Войнов:

„През април статиската регистрира месечна дефлация, което буквално срива годишния инфлационен индекс с 0.6 пункта и инфлацията вече на годишна база е само 2.4%. Такова рязко забавяне беше напълно допустимо да се случи, предвид европейската и световната конюктура, въпреки всички пророчества, че е невъзможно. Имайки предвид, че най-вероятно това няма да е последният месец с дефлация за годината, актуализираната прогноза на МФ за средногодишна инфлация от 2.4% изглежда напълно постижима.

Хармонизираният европейски индекс е с 0.1 пунк по-висок, което говори, че инфлацията в България се приближава с бързи темпове към маастрихсткия критерий, който все още остава по-нисък, но разликата с българския индекс се свива все повече. Още повече ако се вземе предвид, че в някои държави от еврозоната ифлационният тренд тръгна в обратна посока, към покачване.

От тази гледна точка изпълнението на маастрихтския критерий малко по-късно през годината се очертава напълно реален и влизането в еврозоната през 2025 година остава реалистична цел, като единственото съображение, което може да забави още малко процеса, е политическото решение дали България да влезе на 1 юли следващата година или да изчака 1 януари 2026 г.

Бюджетният дефицит не би трябвало да бъде някакво препятствие, дори и ако датата бъде отложена за януари 2026 г., освен ако управляващите не направят умишлено така, че заложеният праг от 3% да бъде надхвърлен.“


Анкети