Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Нито капка дизел на Олимпиадата в Париж

Мрежата

Нито капка дизел на Олимпиадата в Париж

Нито капка дизел на Олимпиадата в Париж - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

От блога на журналиста Апостол Апостолов:

Олимпийските обекти и стадиони в Париж ще бъдат свързани към електрическата мрежа и няма да използват дизелови генератори, което е прецедент в историята за спортни състезания или културни събития.

„Нито капка дизел“, заявява категорично пред AFP Никола Перен, който е директор Enedis - парижки оператор на обществената електроразпределителна мрежа.

Революционна и изключителна рискова стъпка, поемат организаторите на Олимпиадата във Франция да захранват обектите с електричество от възобновяеми източници. Вярват, че могат да редуцират използването на минимум 4000 литра дизел и да ограничат изхвърляне в атмосферата  12 тона CO2 еквивалент – количества енергия отделяни по време на един футболен мач.

Никола Перен е уверен, че всичко ще бъде наред, тъй като са се подсигурили с две електрически и в случай, че те не сработят едва тогава ще прибегнат, че стария генератор.

"Не можем да си позволим спиране на тока дори 9,58 секунди", казва енергийният мениджър Деймиън Пилак пред местната бизнес телевизия BFM (имайки предвид рекорда на ямайеца Юсейн Болт).

Специалистите обясняват, че системата е така проектирана, че ако хипотетично има проблем с основната енергийна мрежа в главната подстанция, съоръжението автоматично минава към резервно захранване от втората подстанция. На всички обекти са подсигурени и с трето захранване с генератор и то ще се включи само, ако предните две са извън строя, което е напълно невъзможно.

За да бъде проведена една наистина екологична Олимпиада, ангажираните за целта от компанията Enedis са инвестирали в 42-те олимпийски и 19 параолимпийски 100 милиона евро за свързването им към електрическата мрежа.

Има обаче и такива места, които въпреки желанието и наличните средства, технически е неизпълнимо да бъдат подсигурени със „зелена“ енергия. Такова е  състезанието езда в парка на Версайския дворец. Понеже е твърде отдалечен от електрическата мрежа, ще бъде използван генератор с "нулеви емисии" -  голяма електрическа батерия, транспортирана с камион.

Основен партньор на Игрите е националната електрическа компания EDF,която гарантира, че енергията е наистина екологична. Тя ще бъде доставяна от 8 вятърни и слънчеви централи.

През пролетта стана ясно, че Олимпийското село също е с поглед към климата и няма да използва климатици. Селището се простира на площ от 52 хектара по протежение на Сена, където някога e била индустриална зона. На терена са изградени 6000 апартамента и ще се използват от 14 000 олимпийски състезатели, а след това от 9000 параолимпийци.

След игрите те ще се превърнат в най-новия супер модерен комплекс на френската столица. Сред сградите са засадени 220 дървета и специално изградени „сенници“, на които да кацат птиците.

Всички сгради са без климатици. През студените дни ще се отопляват геотермално, а през лятото ще се използва прохладата на Сена. Затова са построени по нейното протежение.

Над 150 000 души се събраха на 8 май край Старото пристанище в Марсилия, за да посрещнат олимпийския огън на френска територия, след като плава 12 дни през Средиземно море от Гърция. Сред факлоносците ще бъдат бившите футболисти Жан-Пиер Папен, Дидие Дрогба и Базил Боли.

Церемоннията по откриването на XXXIII летни игри е на 26 юли във водите на Сена.

Анкети