Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Мултимедия
  3. Членовете на ABBA бяха удостоени с един от най-престижните шведски рицарски звания (СНИМКИ)

Мултимедия

Членовете на ABBA бяха удостоени с един от най-престижните шведски рицарски звания (СНИМКИ)

Членовете на ABBA бяха удостоени с един от най-престижните шведски рицарски звания (СНИМКИ) - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Поп легендите от шведската група ABBA бяха отличени от крал Карл XVI Густав на 31 май с един от най-престижните шведски рицарски ордена, връчен за последен път преди почти 50 години. Званието им беше присъдено за „културното им влияние, което е довело шведската поп музика до огромна световна аудитория“.

Бени Андершон, Агнета Фелтскуг, Ани-Фрид Люнгста и Бьорн Улвеус, които се появяват рядко заедно на публични места, в Стокхолм, където им беше връчен „Oрденa на Васа” за „изключителен принос в шведската и международната поп музика".

БГНЕС© БГНЕС БГНЕС

През 1975 г. Швеция спира да връчва кралски ордени на своите граждани, но продължава да го прави за чужденци. През 2022 г. парламентът на страната промени това, като издаде указ, според който на шведските граждани е възстановено правото да получават почетни кралси звания и ордени. Всъщност церемонията за ABBA е първото удостояване с кралски орден за шведски граждани от 50 години насам.

БГНЕС© БГНЕС БГНЕС

Групата, която преживя няколко разпадания, се събра отново, за да получи отличията си. Агнета беше омъжена за Бьорн, а Бени - за Ани-Фрид. И двете двойки се разделят в разгара на славата си, първата двойка през 1980 г., а втората - година по-късно.

БГНЕС© БГНЕС БГНЕС

ABBA все още са една от най-големите попгрупи в света, въпреки че не са свирили на живо от 1982 г., когато се появяват в The Late, Late Breakfast Show на Ноел Едмъндс по Би Би Си.

След раздялата Фелтскуг, която е звезда в Швеция още преди да се присъедини към групата, прави успешна солова кариера, но оригиналните хитове на групата никога не са избледнели, превръщайки се в основни елементи на поп културата в продължение на десетилетия.

Продадени са повече от 400 милиона албума и сингли и са първите шведи, спечелили победа на Евровизия, а дигиталните версии на групата, известни като „Abbatars“, свирят пред разпродадени зали в Лондон като част от Abba Voyage.

Това шоу беше се прочуло като легендарен спектакъл, за който специално е построена зала в Олимпийския парк „Кралица Елизабет“ в Източен Лондон. Организацията му отнема 7 години и инвестиция от 175 млн. долара, а от билети за събитието са закупили над 1 млн. души.

Популярността на ABBA беше възродена от мюзикъла "Mamma Mia!" и последвалата го филмова адаптация, които представиха музиката на групата на нови поколения.

Името на ABBA все още привлича много хора и през януари тази година Андершон и Улваус получиха дивидент от близо 1 млн. паунда след рязкото увеличение на печалбата на продуцентската компания, която стои зад мюзикъла „Mamma Mia!“ и филмовите адаптации.