Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Никола Стоянов прогнозира едноцифрена инфлация от юни или юли

Парите

Никола Стоянов прогнозира едноцифрена инфлация от юни или юли

Един от най-големите успехи на правителството е овладяването на цените на газа и респективно на горивата, коментира още служебният министър на икономиката

Никола Стоянов прогнозира едноцифрена инфлация от юни или юли - Tribune.bg
Снимка:
© Кадър/Нова тв

„За март инфлацията е 14%, което е по-малко от тази през септември -  18,7%. Очаквам още юни или юли месец да имаме едноцифрена инфлация - под 10%. Към края на годината целта ще е между 5 и 7. Един от най-големите успехи на правителството е овладяването на цените на газа и респективно на горивата“. Това каза служебният министър на икономиката Никола Стоянов в ефира на Нова Нюз.

По думите му е започнала тенденцията за постепенен спад на високите цени на горивата.

„Много би било добре за държавата да има редовно правителство. Служебният кабинет не може да прави дългосрочни планове и политики. Политическата нестабилност е именно липсата на планиране“, заяви той. И допълни, че предстои в рамките на месец май в НС да бъде внесен проектозакона за надценките.

„Това означава от 17 продуктови групи да има поне по един артикул с минимална надценка - до 10%. Ще бъдат забранени обратните фактури, за да не си увеличават изкуствено печалбата веригите", прогнозира министърът.

По темата за възможен търговски картел министърът сподели, че това ще определи КЗК, но ясно се вижда, че цените на едро и дребно падат.

„Бяхме постигнали поне да не се качват цените повече. Във веригата на доставки от цени на едро и цени на дребно се случва нещо. КЗК трябва да прецени дали има непазарни съглашателства. Стремим се да покажем къде е проблемът и да упражним контрол. В началото съотношението между проверки и открити нарушения на КЗП беше 95%, а сега е 25% два месеца по-късно“, заяви Стоянов.

Служебният министър на икономиката уточни, че чрез сайта за проследяване на цените информацията е на едно място и може да се направи анализ, но и регулация.

Анкети