Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. По сигнал: БАБХ проверява четирите марки овче сирене с предполагаем примес

Парите

По сигнал: БАБХ проверява четирите марки овче сирене с предполагаем примес

По сигнал: БАБХ проверява четирите марки овче сирене с предполагаем примес - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще извърши проверка по отношение на изнесената информация от „Сдружение за качествена и безопасна храна“ за установени отклонения в четири марки овче сирене, предлагани на българския пазар.

Компетентният орган се свърза със сдружението и очаква да получи информация за производителите на сирената, уточняват от агенцията, която се самосезира след изнесената от СДКХ по-рано днес информация, че едва 1 от 5 овчи сирена у нас са с чисто съдържание на овче мляко, останалите са смес.

Проверка: Едва 1 от 5 овчи сирена у нас е направено изцяло от овче мляко, останалите са смес

Припомняме, че по сигнал на потребители от СДКХ са инициирали провеждането на тестове в акредитирана международна лаборатория и така според тях са установили нарушението.

От БАБХ заявиха, че се ангажират да извършат свои проверки в посочените млекопреработвателни предприятия по отношение на вложените суровини, вкл. пробовземане.

В случай, че резултатите се припокрият с тези, изнесени от СДКХ, БАБХ ще предприеме административнонаказателни мерки към производителите, допуснали подвеждане на потребителите.

Законът за храните предвижда санкция за нарушителите в размер на от 2 до 4 хил. лева.