Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Росица Велкова: Енергийните помощи за бизнеса са въведени с решение на НС - няма как да не бъдат плащани

Парите

Росица Велкова: Енергийните помощи за бизнеса са въведени с решение на НС - няма как да не бъдат плащани

Финансовият министър коментира и предложението си за еднократен данък „свръхпечалба“, който да влезе в сила от средата на годината за всички частни фирми

Росица Велкова: Енергийните помощи за бизнеса са въведени с решение на НС - няма как да не бъдат плащани - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Енергийните помощи за бизнес са неутрални за бюджета, тъй като се заделят не от общите приходи, а от вноските на производителите на ток. Това заяви пред БНР служебният министър на финансите Росица Велкова, по повод критиките на експерти, че продължават да се наливат пари в печеливши фирми под формата на енергийни помощи.

Симеон Дянков: Служебният кабинет се страхува да спре енергийните помощи за бизнеса

„Помощите са въведени с решение на Народното събрание и няма как да не бъдат плащани, ако това решение не бъде отменено", каза тя. 

Финансовият министър е на мнение, че предложените от нея мерки няма да получат подкрепа в следващото Народно събрание.

Росица Велкова коментира и предложението си за еднократен данък „свръхпечалба“, с който всички частни фирми да бъдат обложени от средата на годината.

„Нормалното е данъчната основа да се вдига с около 2 млрд. лв. всяка година, а през 2022 г. тя се е увеличила с 10 млрд. лв. Това е изключително висок ръст, който не може да бъде обяснен само с инфлацията“, каза тя.

„Ако България успее да отговори на критерия за инфлацията и вкара бюджетният си дефицит в рамките на 3%, то няма причина страната да не приеме еврото през 2024 г.“, смята Велкова.

Финансовият министър отказа да коментира защо в доклада си посочва опасения за промяна на фиксирания курс лев-евро с аргумента, че темата е чувствителната и много се спекулира с нея. Такова опасение от страна на министър на финансите се появява публично за пръв път, макар и в доклад, непредназначен за публикуване.

БНБ коментира подобни твърдения като „некомпетентни и безотговорни“. На брифинга през седмицата Велкова посочи, че има теоретична заплаха за валутния борд, с който е фиксиран този курс, ако бюджетът поддържа непрекъснато големи дефицити.

Според Велкова няма риск банковите фалити в САЩ да повлияят на България към този момент.

„И Европейската централна банка, и Европейската комисия считат, че няма основания за притеснения“, припомни тя.

„Събираемостта на данъците не може да се анализира чрез механично сравнение между месеците през тази и миналата година, приходните агенции добре си вършат работата, а печалбата на фирмите се вдига значително през 2022 г.“, коментира още Велкова.

Тя заяви, че не може да се сравнява събираемостта на данъците през първите месеци на 2023 г. с 2022 г., защото има разлика в данъчните режими.

„Намалената ставка на ДДС за някои стоки влезе в сила в средата на лятото“, даде пример тя.

„Приходните агенции работят усилено. Категорично не съм съгласна с това, че не събираме приходите“, подчерта Велкова. В същото време в проекта за бюджет, който планира да предложи, ще бъде заложено повишение на заплатите на данъчните както при събиране на всички заложени приходи, така и при преизпълнението им.

Финансовият министър обяви, че събираемостта за февруари е с 500 млн. лв. по-висока от тази за същия период миналата година, въпреки намалените ставки.

Данните за изпълнението на бюджета за февруари още не са публикувани.

„Главна дирекция „Фискален контрол“ е изключително натоварена, затова не съм съгласна с обвиненията, че не събираме приходите. Няма чадъри върху някои фирми, не се използват приходните агенции като бухалка срещу други. Ние прилагаме същите методи и критерии за селекция, каквито бяха и при редовното правителство“, беше категорична Велкова.

Анкети