Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Симеон Дянков: Служебният кабинет се страхува да спре енергийните помощи за бизнеса

Парите

Симеон Дянков: Служебният кабинет се страхува да спре енергийните помощи за бизнеса

МФ очаква бюджетен дефицит от 7% - според финансиста той ще е около 9%

Симеон Дянков: Служебният кабинет се страхува да спре енергийните помощи за бизнеса - Tribune.bg
Снимка:
© Кадър/ Нова тв

За първи път от 25 години България има толкова голям дефицит в бюджета. Това заяви в ефира на Нова тв бившият финансов министър и финансист Симеон Дянков. Той допълни, че очаква по-сериозни мерки от просто „затягане на коланите”.

„Стана време за редовния бюджет за 2023 г. По закон той трябва да се приеме през април. За това, според мен, финансовата министърка излезе с тези тревожни прогнози, по-емоционално, отколкото е редно”, каза още Дянков.

По данни на МФ се очаква бюджетен дефицит от 7%. Според финансиста обаче той ще е около 9%.

Служебното правителство избягва темата за спирането на енергийните помощи за бизнеса, твърди Симеон Дянков. Според него това е така, защото правителството се страхува бизнесът да не се обърне срещу кабинета и президентството.

„Там отиват към 13 млрд. лв. за година. Това ще е достатъчно, за да се покрие дефицитът”, увери финансистът.

По думите му има три стъпки, които трябва да се предприемат в сегашната криза – да се върне 20-процентното ДДС за някои стоки и услуги, да се спрат енергийните помощи за бизнеса и да се види къде може големи групи разходи да се намалят.

Идеята за данък "Свръхпечалба" е популизъм и няма как да стане, коментира още Дянков. Тпй е категоричен, че риск за валутния борд няма, но се отдалечаваме все повече от еврозоната, а двуцифрената инфлация в страната ще остане поне до есента.

Анкети