Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Saudi Aramco приключи вторичната си продажба на акции – тя донесе 11,2 млрд. долара

Парите

Saudi Aramco приключи вторичната си продажба на акции – тя донесе 11,2 млрд. долара

Saudi Aramco приключи вторичната си продажба на акции – тя донесе 11,2 млрд. долара - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Петролният гигант Saudi Aramco обяви приключването на вторичната си продажба на акции, която донесе 11,2 млрд. долара и привлече нови чуждестранни инвеститори, предаде АФП.

Предлагането даде тласък на финансите на Саудитска Арабия в условията на скъпоструващи икономически реформи.

„Тази забележителна сделка постига целите за диверсификация и разширяване на акционерната база на Aramco със силно участие на нови международни и местни инвеститори, което допълнително подкрепя ликвидността на нашите акции“, се казва в изявлението на главния изпълнителен директор Амин Насър.

На 30 май Aramco, бижуто на саудитската икономика, обяви, че ще продаде на саудитската фондова борса 1,545 млрд. акции, или около 0,64% от емитираните си акции.

Това решение беше възприето като тест за интереса на чуждестранните инвеститори по време на повече от половината от кампанията на кралството, известна като „Визия 2030“, чиито амбиции са отразени в т.нар. гигапроекти като NEOM, планиран футуристичен мегаполис в пустинята.

Около 58% от акциите са разпределени за международни инвеститори, което е повече от около 23% за първичното публично предлагане през 2019 г.

Постъпленията от сделката в крайна сметка могат да нараснат до 12,35 млрд. долара.

Саудитска Арабия е най-големият износител на суров петрол в света, а държавният дял в Aramco е около 81,5% след втората продажба на акции.

Държавният инвестиционен фонд на кралството и неговите дъщерни дружества контролират около 16% от фирмата.

През 2022 г. Aramco отчете рекордни печалби, след като руската инвазия в Украйна доведе до рязко покачване на цените на петрола, което позволи на Саудитска Арабия да регистрира първия си бюджетен излишък от близо десетилетие.

Но саудитската „дойна крава“ отбеляза спад на печалбите си с една четвърт през миналата година заради по-ниските цени на петрола и съкращенията на производството.