Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Срещу зависимостта от САЩ: Китай увеличава разплащанията в юани

Парите

Срещу зависимостта от САЩ: Китай увеличава разплащанията в юани

Пекин и Бразилия вече имат споразумение да не използват щатски долари при двустранната си търговия

Срещу зависимостта от САЩ: Китай увеличава разплащанията в юани - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Китай поощрява своите търговски партньори да използват при разплащането помежду си националната валута - юан, за да бъде преодоляна доминацията на щатския долар в международната търговия и да бъде избегнат финансовия контрол от страна на управляващите във Вашингтон, пише South China Morning Post, цитиран от ТАСС.

Изданието, което е базирано в китайския специален административен район Хонконг, акцентира върху неотдавнашното споразумение между Китай и Бразилия за използването на юана при двустранните търговско-икономически отношения. Централните банки на двете страни се договориха за създаването на офшорен клирингов център. Неговата роля е да гарантира, че търговците притежават достатъчно средства, за да извършат определена сделка, отбелязват анализатори.

При създаването на клиринговия център беше обявено, че той ще помогне на Китай и Бразилия да не използват щатски долари при двустранната си търговия и благодарение на него конвертирането на юани в бразилски реали ще се осъществява „по-бързо и по-евтино“, предава БТА.

„Увеличаването на разплащанията в юани с най-голямата държава в Южна Америка показва, че Пекин се опитва да избегне задушаващата финансова хватка на Вашингтон на фона на противоречията си със САЩ“, пише South China Morning Post.

Използването на юана при търговията в глобален мащаб обаче е ограничено, тъй като той е по-слабо конвертируема валута в сравнение с долара или еврото, отбелязва още изданието.

Анкети