Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Технологии
  3. Франция: ChatGPT не спазва законите за поверителност

Технологии

Франция: ChatGPT не спазва законите за поверителност

Франция: ChatGPT не спазва законите за поверителност - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Чатботът с изкуствен интелект ChatGPT не спазва законите за защита на личните данни, заяви френският министър на цифровите технологии Жан-Ноел Баро, но се обяви против забраната му в интервю за La Tribune, предадено от Политико.

„Италианският орган за защита на данните първо се интересува дали ChatGPT спазва GDPR. Според мен не е така. OpenAI (компанията, която стои зад чатбота) вероятно ще трябва да внесе корекции в своя продукт, защото обработката на данни за потребителите е проблематична“, каза той.

Запитан дали Франция трябва да последва примера на италианския регулатор и да блокира работата на платформата, министърът отговори: „Не.“

Забраната чатботът да предлага услуги във Франция няма да зависи от френското правителство, а по-скоро от решението на органа за защита на данните CNIL. В Италия миналата седмица регулаторът за защита на личните данни нареди на ChatGPT да спре временно обработката на личните данни на италианските потребители заради предполагаеми нарушения на Общия регламент за защита на данните (GDPR). Френският CNIL вече е получил поне две жалби на основание нарушения на защитата на личните данни, съобщава L'Informé.

По-рано тази седмица OpenAI заяви пред италианския регулатор за защита на личните данни, че ще бъде по-прозрачна относно начина, по който използва лични данни за своя чатбот с изкуствен интелект, и ще подобри механизмите, чрез които хората могат да поискат корекция или изтриване на своите данни.

Анкети